Wat is er nog over van de enige puur Nederlandse jeugdcultuur die dit land rijk is? De algemene indruk is dat gabber eigenlijk bijna niet meer bestaat en dat vooral ouderen af en toe nog eens hun felgekleurde trainingspak (ook wel Aussie genoemd) uit de kledingkast halen. Toch is deze subcultuur volgens de gabbers nog steeds springlevend. Elk weekend staan duizenden hardcore liefhebbers op feesten in het binnen- en buitenland. Hoe komt het toch dat we ze dan bijna niet meer zien in het straatbeeld?

Volgens gabber Melissa van de Werken (21) heeft dat een aantal redenen. “Er plakken best wel wat negatieve stereotypes aan de gabber. Het zouden skinheads zijn, er zouden vaak knokpartijen zijn op de feesten en je hoort vaak alleen maar over mensen die te veel drugs hebben gebruikt. Maar zo is de werkelijkheid helemaal niet. Je zal nergens lievere mensen tegenkomen dan op zo’n feest. Maar door die stereotypes zijn mensen denk ik een beetje bang om er als een gabber bij te lopen, met een kale kop en felgekleurd trainingspak”.

Fotograaf Boris Postma (34) liep er vroeger wel zo bij. Met een kale kop en een Aussie aan liep hij door de straten met zijn vrienden. Hij vertelt dat hij zich op dat moment best wel stoer voelde. “Ik liep rond met mijn kisten en opgerolde broekspijpen. Het gaf mij wel een gevoel van ‘power’ voor mij als onzekere tiener als je dan met je hele vriendengroep zo door de straten liep.” Ook hij heeft een reden voor het feit dat je weinig gabbers in uniform meer op straat ziet. “Dat heeft denk ik te maken met de individualisering die tegenwoordig in onze maatschappij heerst. Toen ik tiener was, was het juist heel erg in om je bij zo’n subcultuur aan te sluiten. Of het nou bij de gabbers was of bij de skaters of emo’s.”

Boris Postma en gabber Melissa van de Werken vertellen in de video over hun liefde voor deze jeugdcultuur, over wat het zo bijzonder maakt en hoe het in het buitenland met gabber zit.

Onderaan dit bericht staat het interview met gabber Arjen Pool, die langs kwam tijdens onze talkshow om het te hebben over de gabbercultuur.