Cosplay? Wat is dat? Dat is iets wat velen zichzelf afvragen wanneer het woord ergens opduikt. Voor Kyra Willekes (23) uit Hilversum is cosplay al tien jaar een hobby. Zij vertelt dat iedereen cosplay op een andere manier interpreteert. “Voor mij verwijst het naar alle gekostumeerde rollenspellen van bijvoorbeeld games, anime, strips of films”, aldus Kyra.

Cosplay, fotografie en wedstrijden

Kyra Willekes in haar zelfgemaakte Peter Pan kostuum. Bron: Gentle Giant

Kyra – artiestennaam Gryphinic – verkleedt zich tegenwoordig het liefst in verschillende game karakters. “Als ik een mooi kostuum aan heb, ga ik naar diverse locaties en vind ik het heel leuk om hier veel foto’s van te maken.” Vervolgens gebruikt Kyra deze foto’s dan vaak voor haar sociale media account.” Ze vindt het nu al ruim tien jaar leuk om te cosplayen. In het begin vond ze het erg spannend, eng en leuk. Kyra ontmoette nieuwe mensen die dezelfde dingen leuk vonden. Tegenwoordig speelt ze iets minder vaak cosplay: “Ik doe meer de fotografie kant en daarvoor kan ik mijn kennis van de afgelopen tien jaar heel goed gebruiken.

Kyra Willekes in een kostuum als Maya van Borderlands. Bron: Gentle Giant

Naast fotografie maakt Kyra ongeveer de helft van een kostuum zelf en de andere helft koopt ze. Dat kan op allerlei manieren, vertelt Kyra. “Soms koop ik delen van kostuums over van andere cosplayers en soms koop ik kleding of delen voor het kostuums online.” Volgens Kyra kun je met deze cosplay kostuums meedoen aan wedstrijden en zijn er leuke prijzen te winnen, zoals attributen voor kostuums en cadeaubonnen. “Daarnaast kun je meedoen aan echte cosplay wedstrijden organiseert ‘The Cosplays’ bijvoorbeeld evenementen waar je echt flinke geldbedragen bij kunt winnen.”

Cosplay in Nederland versus cosplay in het buitenland

Anna-Lena Filipiak (23) is een internationale cosplayer uit Oberhausen, Duitsland. In 2012 is Anna’s passie voor cosplay ontstaan en sinds 2017 bezoekt ze regelmatig Nederlandse cosplay evenementen. “Mijn cosplays zijn meestal afkomstig van videogames met een paar uitzonderingen voor filmpersonages”, aldus Anna. Ze maakt haar kostuums meestal helemaal zelf.

Anna-Lena Filipiak in Fiona-Cosplay tijdens Borderlands-fotoshoot in Duisburg, een Nederlands/Duits coöperatief evenement. Bron: Arndt von Koenigsmarck

Één van de grootste Nederlandse cosplay evenementen is het ‘Heroes Dutch Comic Con weekend’ (DCC). Anna bezoekt regelmatig Nederlandse, Duitse en Engelse conventies en dus was ze ook afgelopen keer aanwezig bij het evenement DCC. Volgens Anna heeft DCC een goed gevarieerd en divers scala aan activiteiten en exposanten: “Ik vind altijd nieuwe en interessante plekken om naartoe te gaan, maar ik voel me nooit overweldigend of verloren, dus het is echt een plezierige ervaring voor mij.” Daarnaast is er ook een goede gelegenheid voor cosplay ontmoetingen, merchandise en was er sinds dit jaar een aparte hal voor het houden van fotoshoots.

Anna vindt het erg fijn dat er op Nederlandse cosplay evenementen, in vergelijking met Duitse en Britse evenementen, meer tijd is voor groepsfoto’s et cetera. Voor de cosplayers zelf of de gemeenschap kan ze niet op een verschil wijzen: “Voor mij is dit een zeer internationale hobby.” Voor Anna is Gamescom de grootste Duitse cosplay conventie. “Dat is echt een spannend en geweldig evenement, maar ook stressvol, omdat er altijd veel te doen en te zien is en er té veel mensen zijn om te ontmoeten.” De 23-jarige cosplayer moet zich dan haasten van het ene evenement naar het andere en dat vindt ze minder leuk. Anna vertelt dat DCC een beetje meer ontspannen is, omdat het onder andere kleiner en stiller is. “Daarnaast is er veel meer ruimte voor mensen om rond te hangen en te ontspannen, dat is iets wat ik echt heel erg mis bij Duitse cosplay evenementen in het algemeen.” Tot slot voegt Anna eraan toe dat de food court echt goed is en dat ze dat nog niet vaak heeft gezien in het buitenland.

Het zelf creëren van kostuums

Eline Homburg in een cosplay kostuum. Bron: PGB

Een andere grote fan van het evenement Dutch Comic Con is Eline Homburg (23) uit Amstelveen. Sinds 2014 is cosplay een van haar grootste hobby’s geworden. “Ik vind cosplay zo leuk, omdat je eigenlijk een ‘escape’ hebt vanuit je eigen realiteit en die van anderen”, aldus Eline. Daarnaast vindt Eline het gaaf dat ze ontzettend veel mogelijke creatieve beroepen tegelijk is: “Ik ben haarstylist, make-upartiest, model en naaister.”

De 23-jarige cosplayer maakt al haar kostuums zelf, vooral uit historische films en series, maar ook veel uit fantasy films. In totaal heeft Eline ongeveer zestien

Rechts op de foto Eline Homburg. Bron: Frank Streng

zelfgemaakte kostuums thuis liggen. Per kostuum varieert het hoeveel werk er in een kostuum gaat zitten. “Bij een simpel kostuum is dit zo’n twintig uur, maar hoe meer details en hoe ingewikkelder een kostuum is, hoe langer ik ermee bezig ben.” Volgens

Eline kan dit weleens oplopen tot ongeveer vijfenvijftig uur werk. Een lievelingskostuum uitkiezen kan Eline niet: “Dat is voor mij hetzelfde als kiezen tussen je kinderen.” Ze vertelt dat in ieder kostuum opnieuw zoveel liefde en passie zit en dat ze die keuze haast niet kan maken. “Het ene kostuum is hooguit comfortabeler dan het andere kostuum, maar dat maakt het nog niet mooier dan een ander                                                                                                  kostuum.”

Bekijk hieronder het item waarin Eline een uitleg geeft over twee verschillende cosplay kostuums: Belle uit ‘Beauty and the Beast’ en ‘Brianna van Outlander’. Ze vertelt over het maakproces, de kosten voor een kostuum en ze trekt ook nog eens een kostuum aan.