Vieren wij over een paar jaar ook Thanksgiving?

Vieren wij over een paar jaar ook Thanksgiving?

Valentijnsdag, Halloween en Black Friday. Allemaal Amerikaanse tradities die zijn overgewaaid naar Nederland. Afgelopen week vond in de Verenigde Staten ook traditioneel Thanksgiving plaats. Dit feest lijkt nog niet echt ingeburgerd in ons koude kikkerlandje, maar wie weet eten wij over een paar jaar ook kalkoen op de vierde donderdag van november.

Thanksgiving is meer dan alleen kalkoen eten met de familie. Deze dag wordt van oorsprong gebruikt om God te danken voor de oogst en alle andere goede dingen in het leven. Net als in Nederland, heeft er in de Verenigde Staten secularisatie plaats gevonden. Niet iedere Amerikaanse familie staat deze feestdag dus stil bij God, maar er wordt in de meeste gevallen echter nog wel uitgesproken waar mensen dankbaar voor zijn.

Thanksgiving is een écht familiefeest. Die familie woont in de Verenigde Staten doorgaans echter niet zo dichtbij als in Nederland. Er moet vaak lang worden gereden en alle familie voor één dagje bij elkaar krijgen is dus een hele opgave. Om die reden krijgen Amerikanen de dag na Thanksgiving, Black Friday, dus ook vrij. Zo kan de familie het hele weekend bij elkaar zijn.

Zoals iedereen dankzij alle films en series misschien wel weet, eten mensen kalkoen tijdens Thanksgiving. Dat is echter niet het enige wat bij vrijwel iedere Amerikaanse familie op het menu staat. Bij het Thanksgivingdiner worden traditioneel aardappelpuree, zoete aardappels, sperziebonen en cranberries geserveerd. Vervolgens wordt er standaard afgesloten met een pecan- of pumpkinpie.

Naast al die kalkoenen die worden geslacht en opgegeten tijdens Thanksgiving, zijn er ieder jaar ook nog twee kalkoenen die geluk hebben. De president verleent gratie aan hen. Eén van de twee kalkoenen mag zelfs een nachtje verblijven op een luxe hotelkamer. Ook Donald Trump moest afgelopen week aan deze ceremonie geloven.

Er komen dus een hoop bijzondere tradities bij Thanksgiving kijken. De Nederlandse 18-jarige Rosa Voois mocht dat vorig jaar ervaren. Zij verbleef voor een jaar in een Amerikaans gezin. ,,Mijn eerste keer Thanksgiving was onwijs leuk. Écht de hele familie kwam bij elkaar. Ook wij aten een traditioneel Thanksgivingdiner en hadden niet één, maar zelfs twee kalkoenen”, vertelt Voois. ,,Al dat eten was natuurlijk veel te veel”, grinnikt Voois. ,,Maar het samenzijn met de hele familie en dankbaarheid naar elkaar uitspreken was ontzettend fijn!”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *