Jongeren lezen minder dan ooit

Jongeren lezen minder dan ooit

De afgelopen tien jaar zijn Nederlanders weer minder gaan lezen. Gemiddeld lezen wij vijftig minuten per dag. Met name onder de jongeren is er sprake van ontlezing. Maar, waarom?

Dat jongeren minder lezen dan volwassenen is iets van alle tijden. Dit omdat ze in deze levensfase vaak veel andere dingen te doen hebben, maar tegenwoordig leest deze groep minder dan ooit. Het aantal lezende tieners daalde van 65 procent in 2006 naar 40 procent in 2016. In de groep jongvolwassenen is een grotere daling, namelijk van 87 procent naar 49 procent. Dit een zorgelijke trend, volgens SCP-onderzoeker Annemarie Wennekers “leesvaardigheid is belangrijk in een informatiesamenleving waarbij we vaak met tekst te maken hebben. We weten van lezen dat het iets is wat je moet leren én moet bijhouden om het goed te kunnen blijven doen.”

Een mix van factoren is verantwoordelijk voor deze zorgelijke trend. Tijdsdruk is hier een van. Jongeren hebben het druk met veel andere dingen en gebruiken ook meer sociale media. Daarnaast is de intrede van de TV  in de Nederlandse huishoudens in 1960 een oorzaak. Ontlezing werd langzaam zichtbaar in 1975. Waar in 1975 nog 33 procent van de totale mediatijd nog naar lezen ging, is dit in 2016 nog maar 17 procent.

Door de technologische ontwikkelingen waar deze generatie mee opgroeit is de ontlezing dus ook een generatiekwestie. “De ouderen van nu zijn opgegroeid in een tijd dat lezen de belangrijkste media-activiteit was, tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden om op de hoogte te zijn van wat er in de media gebeurt”, aldus Wennekers. En daarnaast: jong geleerd is oud gedaan.

Uitgevers worden door de consument ‘gedwongen’ om te innoveren. Daarom is er al een groot digitaal leesaanbod. Maar ondanks dit grote aanbod lezen Nederlanders in 2016 nog steeds 31 minuten (van de 50) gemiddeld op een dag van papier. Dit was in 2013 nog 36 minuten, meldt het SCP. Ondanks deze daling blijkt het dat papier het dus nog steeds van digitaal wint.

Of deze trend te stoppen is? De tijd zal het leren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *