“Breng jullie harten dicht bij elkaar, dan pas kun je echt goed contact maken.”

“Breng jullie harten dicht bij elkaar, dan pas kun je echt goed contact maken.”

Bron: A K

“We hebben 4 knuffels per dag nodig om te overleven. We hebben 8 knuffels per dag nodig voor het onderhoud. We hebben 12 knuffels per dag nodig voor groei.” Dat stelt de Amerikaanse neurofysioloog Paul Zak in zijn onderzoek naar knuffels. Waarom zijn die knuffels zo belangrijk voor mensen?

In een interview met Emile Wijnen, facilitator van knuffelworkshops in het midden en zuiden van Nederland, vertelt hij waarom het zo gezond is dat mensen knuffelen. “Ik denk dat het heel gezond als we knuffels krijgen, fysieke aanraking, zeker als die afgestemd is op elkaar is heel goed voor ons. Als we een knuffel krijgen wordt er oxytocine aangemaakt, een bepaald hormoon, dat ervoor zorgt dat we ons heel fijn gaan voelen. Als we die knuffels meerdere keren per dag krijgen en dan ook nog eens verspreid over de dag, dan krijgen we dus een hele fijne dag. Ik denk ook dat we die knuffels echt nodig hebben,  er is inmiddels veel onderzoek gedaan  naar fysieke aanraking en daar is ook wel uit gebleken dat die aanraking heel belangrijk is.”

Dat stofje oxytocine, ook wel het knuffelhormoon, is zoals Emile zegt inderdaad heel erg belangrijk. Oxytocine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het gevoel van plezier en sociale contacten. Zo draagt oxytocine bij op het gebied van vriendschappen, romantische relaties en moederliefde. Het hormoon draagt dus in veel gevallen positief bij aan hoe goed we ons voelen.

Dat vele knuffelen zorgt er voor dat oxytocine geproduceerd wordt stelt ook de Amerikaanse neurofysioloog Paul Zak, door zijn onderzoek naar moraliteit, oxytocine en zijn neiging veel mensen te knuffelen noemt men hem ook wel Dr. Love. “Ik weet hoe het produceren van oxytocine moet en mijn favoriete manier om het te doen is de gemakkelijkste, het geven van een knuffel.” Aldus Paul Zak tijdens zijn Ted Talk.

Dr. Love schrijft acht knuffels per dag voor en als je die per dag niet haalt zijn er altijd nog andere mogelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een knuffelworkshops te volgen. Emile Wijnen is zoals al eerder genoemd een facilitator van dergelijke workshops, hij vertelt wat zijn werk inhoudt. “Ik zorg ervoor dat mensen in een veilige setting worden gebracht. Dat doe je met elkaar en daarvoor hanteren we regels zoals: er wordt zo min mogelijk gepraat, er is geen seksuele interactie en mensen geven hun eigen grenzen heel goed aan. In zo een setting kan veiligheid ontstaan en dan neem ik mensen mee in leuke speelse oefening die naar steeds meer intensiteit opbouwen.

Een perfecte knuffel is er volgens Emile een met iemand die je vertrouwd. `Al na twintig seconden gaat het lichaam stofjes produceren en die geven allerlei hele fijn gevoelens van veiligheid en vertrouwen.” De perfecte knuffel die bestaat volgens Emile zeker: “ Bij een knuffel ik het belangrijk dat je met je buik en je borstgebied contact maakt. Leg je hoofd op andermans rechterschouder zodat jullie harten dicht bij elkaar zijn, dan kun je pas goed met elkaar in contact komen. “

Met het lezen van dit artikel krijgt u, van Dr. Love huiswerk mee, hij sluit zijn Ted Talk namelijk als volgt af. “We hebben ontdekt dat mensen die meer oxytocine produceren, gelukkiger zijn. Ze zijn gelukkiger omdat ze betere relaties van alle aard hebben.” Dus nu voor u de opdracht minimaal acht knuffels per dag te geven, want volgens Dr. Love zal het je gelukkiger maken en daarnaast zal de wereld er een betere plek door zijn.

Het volledige interview met Emile Wijnen kunt u hieronder terugzien:

Heeft u vragen, opmerkingen of tips? Mail dan naar leanne.brand@student.hu.nl

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *