Jongeren en skaters. Je herkent ze aan grote truien, lage broeken en niet te vergeten, een skateboard. Het fenomeen ‘skater’ is vanuit Amerika overgevlogen in de jaren 60. Tegenwoordig is skaten een enorme hype geworden en halen veel jongeren hun energie uit het skateboarden, chillen met vrienden langs de skatebaan en zijn er zelfs grote namen in deze subcultuur.

Een bekend persoon (wereldwijd) in de skatewereld is Leon Karssen. Hij tekent grappige cartoons waarin een dikke, blauwe kat op een skateboard vaak de hoofdrol heeft. Hij bereikt zijn doelgroep voornamelijk via Facebook en Instagram en maakt winst met deze tekeningen door ze op kleding en sieraden af te drukken en te verkopen via zijn site. Hij zegt zelf gewoon te tekenen, maar door zijn werken hebben meerdere mensen het skaten weer opgepakt. “Het is niet mijn intentie, omdat ik daar niet vanuit ga, maar het is wel positief.”  Of hij zichzelf als een invloedrijk persoon ziet? “Ik heb wat invloed op een klein deel van mijn volgers, meer dan een gemiddeld persoon. Dus technisch gezien wel ja.”

Wat voor invloed heeft skaten op jou?
“Op alles, mijn mentale welzijn. Ik kan mijn creativiteit en socialiteit erin kwijt. Ironisch, maar skaten heeft mij mijn leven teruggegeven en het is ook juist een manier om aan mijn leven te ontsnappen.”

Hoe was jij vroeger?
“Ik was in mijzelf gekeerd. Ik heb nooit de ambitie gehad anderen te inspireren, het is wel een pluspunt.”

Verslaggever Leah is op pad gegaan om te kijken wat voor invloed skaten heeft op de jongeren zelf. Ook wat skaten doet voor de vrouwen in de scene. Skaten wordt namelijk voornamelijk door mannen gedomineerd, maar steeds meer vrouwen wagen zich op een board. Nanja van Rijsse heeft Womenskatetheworld opgericht om meer vrouwen te motiveren te gaan skaten.