Waarom artiesten wel of niet optreden in een politiek onrustig land

Waarom artiesten wel of niet optreden in een politiek onrustig land

Foto: Jurgen de Bree

Artiesten zoals singer-songwriters, schrijvers en ook dj’s gebruiken hun (bijvoorbeeld hun sociale media kanalen) vaak om nieuw materiaal te promoten. Deze artiesten hebben een grote invloed op hun vele fans en volgers. En met deze grote invloed komt grote verantwoordelijkheid. Artiesten maken soms keuzes over wat zij wel of niet op hun sociale media platformen zetten. Denk hierbij ook aan eventuele politieke voorkeuren of keuzes, zoals het wel of niet optreden in een land met een onrustige politieke situatie. Hoe maken artiesten deze keuzes, en welke zaken wegen ze tegen elkaar af?

Neem bijvoorbeeld de Nederlandse dj Debris. Op Facebook heeft hij 68.458 likes en op Instagram heeft hij 13.000 volgers. In 2019 behaalde hij op Spotify 2.9 miljoen streams. Een behoorlijk platform dus. Het grootste deel van zijn volgers komt uit Azië. “Dat komt omdat mijn label me vooral daar heeft ingezet aan het begin van mijn carrière. Op dit moment werk ik ook in Amerika en delen van Europa.”

Foto: Instagram Debris

In Azië heeft Debris, wiens echte naam Jurgen de Bree is, in 2017 in Myanmar opgetreden bij een festival. Toentertijd was er in dat land veel politieke onrust. De Rohingya is een etnische groep in Myanmar, die vooral in de Myanmarese deelstaat Rakhine gevestigd was. Het probleem was dat deze groep niet officieel bij Myanmar hoorde en daarom ook geen identiteitspapieren hebben. Myanmar wilde de groep uit het land zetten. Het leek er toen op dat het Birmaanse leger de Rohingya met geweld verjaagde. De premier van Myanmar ontkende dat het land zelf achter het geweld zat.

Debris is in 2017 dus wél gaan optreden in Myanmar. “Ik heb daarvoor gekozen omdat het voor mij een belangrijk kantelpunt in mijn carrière was. Het ging ineens heel erg goed met mijn muziek en ik wilde daarom wel naar Myanmar.” Het was voor Debris daarom ook geen ethische keuze die hij gemaakt heeft. “Ik ben echt puur voor mijn carrière gegaan, en heb mijn eigen mening even buitenboord gelaten. De dj en ikzelf als persoon zijn dan even niet met elkaar verbonden.”
Ook Nederlandse dj Tiësto stond dit jaar voor zo’n soortgelijke keuze. Hij is door vrouwenrechtenorganisatie CodePink en door mensenrechtenorganisatie Anmesty International gevraagd om niet in Saudi-Arabië op te treden. In dit land is er ook sprake van politieke onrust, en worden er regelmatig mensenrechten geschonden. “Dit is ook anders dan een sporter die naar Qatar moet voor het WK omdat dat acht jaar geleden is besloten. Dit is een zeer bewuste keuze van Tijs Verwest (echte naam van dj Tiësto, red.) om in dit land te gaan optreden.”, stelde woordvoerder Emile Affolter afgelopen januari.
Samen met zangeres Mariah Carey is hij toen ook, net als dj Debris, wél gaan optreden. Tiësto was, en is nog steeds, niet bereikbaar voor commentaar. Het management van Mariah Carey gaf aan, dat zij is gaan optreden omdat zij de uitnodiging zag als een stap in de goede richting voor het uiterst conservatieve land.

Luister hieronder naar het interview met dj Debris:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *