Is de publieke omroep te links? Als het aan veel PVV en FvD stemmers ligt wel. Om deze reden zijn een groepje initiatiefnemers, waaronder journalisten en mensen uit het politieke werkveld, een campagne gestart voor een nieuwe rechtse omroep: Ongehoord Nederland. Deze omroep moet de mensen aanspreken die zich bij de huidige NPO niet gehoord voelen. Is dit een relevante toevoeging of een nieuwe bubbel?

De potentiële nieuwe omroep schrijft op zijn website dat Ongehoord Nederland, oftewel ON, met vrije journalistieke en amuserende programma’s de Nederlandse bevolking dichter willen betrekken bij beslissingen en debatten waarvan ze nu uitgesloten zijn. Dit lijkt veel mensen aan te spreken. Binnen een week had ON al dik 43,000 leden. Een publieke omroep heeft 50,000 leden nodig om erkent te worden. Zelfs de initiatiefnemers zagen de grote belangstelling niet aankomen: ‘’We hadden dit echt niet verwacht,’’aldus Arnold Karskens, medeoprichter van ON.

Maar is de publieke omroep dan echt zo’n links bolwerk? Brandpunt zocht dit samen uit met Media Distillery in 2017 tijdens de aanloop naar de verkiezingen. De makers van het programma hadden uitgezocht hoe vaak rechtse kopstukken te zien waren bij de NPO. De conservatief rechtse partijen: VVD, CDA, SGP, CU, CDA, PVV en VNL kregen slechts 44% van de zendtijd bij de NPO. Minder dus dan de progressief linkse partijen: PvdA, GroenLinks, SP, DENK, PvdD, 50+ en D66. Het verschil wordt nog groter als je meetelt dat toentertijd de rechtse partijen 76 zetels hadden in de tweede kamer en de linkse partijen 70. Wel moet er volgens Brandpunt een kanttekening bij geplaatst worden. Geert Wilders heeft mediaverzoeken vaak afgewezen, behalve bij WNL en Tijd voor Max. Er werd vaker gesproken over Wilders tijdens talkshows dan dat hij er daadwerkelijk bij was. Thierry Baudet, toen nog kopstuk van een partij die nog niet in de tweede kamer zat, had meer zendtijd gekregen dan alle lijsttrekkers van de overige nieuwe partijen bij elkaar (Artikel 1, de Piratenpartij, de Libertarische Partij en de Vrijzinnige Partij). Hebben de rechtse partijen dan toch wel gelijk als ze zeggen dat er minder aandacht voor hen is?

Veel kritiek

Lang niet iedereen is zo gecharmeerd van het nieuwe initiatief van ON!. Haye van der Heyden, een van de medeoprichters van Ongehoord Nederland, kwam negatief in het nieuws nadat hij vorige week in een interview met De Perstribune zei dat wat hem betreft, holocaustontkenners ook een podium krijgen bij ON. Na de golf van kritiek die van der Haye kreeg, besloot hij zich terug te trekken uit het bestuur van Ongehoord Nederland. Van der Heye: ‘’De gevolgen in de media van het in mijn ogen prima verlopen interview bij de Perstribune van afgelopen zondag waren dusdanig heftig en bloederig dat ik echt geen behoefte heb aan meer”, schrijft hij naar het bestuur van ON. Daarnaast is ook zijn toneelstuk, Irrwege, dat binnenkort zijn debuut zou hebben in Duitsland, naar aanleiding van zijn uitspraken over holocaustontkenners geschrapt. Van der Haye heeft zijn opmerking later wel ingetrokken.

Of de omroep in spé daadwerkelijk erkent gaat worden is nog maar de vraag. Op het moment van schrijven heeft ON 48.000 leden weten te werven. De kans is dus groot dat ze de grens van 50.000 gaan halen voor het einde van het jaar. Wel zijn er twijfels over de website. Het zou namelijk mogelijk zijn om je meerdere keren in te schrijven zonder juiste gegevens in te vullen of te betalen. Al schijnt volgens Karskens de telling op de website wel te kloppen. Pas als het commissariaat van de Media de 50.000 leden bevestigd heeft, is Ongehoord Nederland een feit. De eerste gast is alvast al bekend gemaakt. Niemand minder dan Geert Wilders heeft al toegezegd te verschijnen in een nog naamloos programma.