Per jaar wordt er per persoon gemiddeld 490 kilo afval geproduceerd in Nederland. Dat is een groot getal, dat veel minder kan. Dat vinden ook veel mensen op sociale media. Er zijn namelijk tal van Instagramaccounts die zich bezig houden met duurzaamheid en daar hun tips en tricks delen over hoe zij een steentje bijdragen aan een betere wereld.

De twee zussen Wieteke en Rosalie Schadenberg houden zich ook bezig met duurzaamheid en delen sinds mei 2019 hun route naar een betere wereld op hun Instagrampagina ‘Ecomeisjes’. Het speelde altijd al een belangrijke rol in hun leven. “Wij leerden in onze jeugd vooral heel goed afval te scheiden, zoals drinkpakken en batterijen.” Maar dat niet alleen, want hun ouders hebben ook het huis ingericht met tweedehandsmeubels.

Moestuin
Alle stapjes helpen, want zo hebben ze ook een eigen moestuin. Wieteke vertelt: “Wij hebben een moestuintje van 1,5 bij 3 meter en die heeft mij de afgelopen zomer veel verpakkingen en geld bespaart.” Er groeit van alles: van verse munt tot rode bieten en van courgettes tot aardbeien. Groene vingers hoef je er niet voor te hebben, zo geeft Wieteke aan. Wel is het veel werk voordat je een rode biet op je bord hebt liggen. “Eerst moet de biet groeien, dan uit de grond trekken, het blad eraf halen en het zand eraf spoelen. Vervolgens koken om het ruwe vel eraf te krijgen, afkoelen, in blokjes snijden en dan heb je de rode biet zoals wij het kennen.”

In een telefonisch interview vertelt Wieteke waarom ze samen zijn gaan bloggen en geeft ze nog meer tips om duurzamer te leven:

België
Tine van Herck heeft een Belgische blog die ook veel Nederlandse bezoekers trekt. Op ‘Op groen geluk’ deelt ze allerlei tips over hoe je duurzaam kunt leven. Ze merkt dat men zich steeds meer bewust wordt van duurzaamheid. “Steeds meer mensen in mijn omgeving gaan opzoek naar duurzame alternatieven, eten minder vlees en gaan met hun herbruikbare zakjes naar de winkel.” Ze vindt al deze stappen erg waardevol.

Tine merkt aan verschillende zaken dat dit thema ook een grote rol speelt in België. “De klimaatmarsen die blijven doorgaan, het groeiende aanbod aan duurzame alternatieven, de uitbreiding van plantaardige vleesvervangers en producten,  het ontstaan van duurzame ondernemingen, de groei van verpakkingsarme winkels en supermarkten die overschakelen op herbruikbare fruit- en groentezakjes, bewijzen dit.”

Top 10?
Europe Sustainable Development Report 2019 zet België op de elfde plek, dus net niet in de top 10. Volgens Tine zou België verschillende dingen kunnen toepassen om het land volgend jaar in de top 10 te krijgen. “De klimaatdoelstellingen ambitieuzer maken en niet voor minder gaan. Zo las ik dat het Vlaams klimaatplan de vooropgestelde uitstootvermindering van 35% verlaagd heeft naar 32.6%. Teleurstellend. We moeten streven naar energieneutraal willen we de opwarming van de aarde écht onder 1.5 graden houden. Meer investeren in hernieuwbare energie en een daling in het gebruik van fossiele brandstoffen is nodig.”

Drie tips
Ook de Belgische kunnen net als de Nederlandse inwoners duurzamer gaan leven met de drie tips van Tine:
1. Koop minder spullen: huur, leen, koop tweedehands of refurbished;
2. Eet meer plantaardig en minder vlees/zuivel;
3. En denk aan het vervoer: vlieg minder en kies eerder de fiets, het openbaar vervoer of een (elektrische) auto.

‘Ecomeisjes’ en ‘Op groen geluk’ zijn het er beide mee eens dat alle kleine stapjes uiteindelijk samen een grote stap zetten en we dus samen met z’n allen duurzamer gaan leven.