Een kerstdiner met een twist

Een kerstdiner met een twist

De kerstdagen staan weer voor de deur. Met de huidige trend om veganist te worden lijkt het klassieke beeld van het kerstdiner te vervagen: veel vlees. Een vooroordeel over veganisten is dat zij alleen wortels en hummus eten. Maar van een kerst met veel vlees naar een kerst met alleen wortels en hummus is nogal een contrast. Ik ga verhaal halen bij Miriam Groot, een veganistische foodblogger.

Momenteel zijn er volgens het Sociaal Cultureel Planbureau naar schatting 120.000 veganisten in Nederland en dit aantal blijft groeien.

De term ‘vegan’ is afkomstig uit Engeland. In 1944 gebruikte Donald Watson, een voorvechter van dierenrechten, de term als eerst. Watson omschreefveganismals: “the doctrine that man should live without exploiting animals”. Of te wel, de doctrine dat de mens zou moeten leven zonder het uitbuiten van dieren. Inmiddels definieert de Dikke Van Dale sinds 1999 het veganisme als “leer, levenswijze van vegetariers die geen dierlijke voedingsmiddelen consumeren en ook andere dierlijke producten (als leer, wol, zijde e.d.), voor zover praktisch haalbaar, niet gebruiken.”

Sociale media hebben onvermijdelijk invloed op de toename van veganisme. Zo was tien jaar geleden Volkert van der G. De enige bekende veganist. Tegenwoordig tonen celebritieszoals Beyoncé, Miley Cyrus, Ariana Grande en Paul McCartney uitgebreid hun veganistische leefstijl op sociale media en in interviews. En zoals dit gaat met sociale media, heeft dit ongetwijfeld invloed op hun achterban. Het vooroordeel “veganisten eten alleen wortels en hummus” lijkt te verdwijnen en de trend blijft groeien.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *