“Als je betrokken wordt bij de politiek ben je sneller geneigd ergens voor te gaan.”

“Als je betrokken wordt bij de politiek ben je sneller geneigd ergens voor te gaan.”

Bron: Jong040

Jonge raadsleden hebben letterlijk invloed op het leven van jongeren. In sommige gevallen betrekken jonge raadsleden jongeren bij het beleid dat ze maken, zo gebeurt dat ook in Eindhoven. Jong 040 is opgericht door raadslid van GroenLinks Eva de Bruijn en commissielid van de SP Sytze van der Veen. Op welke manier pakken zij jongerenparticipatie aan?

In een gesprek met Sytze van der Veen vertelt hij mij wat voor groep Jong040 is. Jong040 is een groep van jongeren die samenkomt en met elkaar praat over onderwerpen die zij belangrijk vindt. Alles wat ze bespreken spelen ze door middel van presentaties door naar de raadsleden zodat zij de stem van de jongeren kunnen verwerken in hun beleid.”

Sytze vertelt dat een jongere zelf met het idee was gekomen. “Ik ging na wat Eindhoven aanbiedt op het gebied van jongerenparticipatie. Dat bleek vrijwel niets te zijn dus ben ik samen met Eva Jong 040 gestart. Het viel ons op dat de jeugd bijna niet stemt en minder interesse in politiek heeft dus wij dachten: daar valt wel iets te halen.” Sytze stelt dat de jongeren tussen de 15 en 30 jaar juist een groep is die heel erg geïnteresseerd kan raken in de politiek. “Als die groep betrokken wordt en actief gemaakt wordt dan kunnen ze daadwerkelijk een stem krijgen.”

Een van de jongeren die graag betrokken wilde raken is Bertine. “Ik vind het heel belangrijk dat iedereen gehoord wordt in een maatschappij en dan bedoel ik niet alleen jongeren maar ook mensen die minder snel hun mond zullen opentrekken. Ik vind het fijn dat we nu echt gehoord worden en dan ook nog eens op een leuke manier zonder te veel moeilijke woorden.” De lage drempel voor het meepraten is erg belangrijk, ook volgens Sytze: “Als jongere raak je vanaf je 15e jaar geïnteresseerd in de omgeving. Als er dan geen plek is om mee te denken over die omgeving dan zakt de interesse in het meepraten, als die plek er wel zal zijn dan blijf je hangen en is de kans groot dat je betrokken blijft.”

Kimberly(32) is docent en heeft zich verbonden aan Jong040, ze vertelt me waarom volgens haar de jongerenparticipatie zo belangrijk is. “Jongeren zijn onderdeel van onze maatschappij, en toch wordt de stem van jongeren vaak niet gehoord of als gelijkwaardig beschouwd. Door jongerenparticipatie kunnen de jongeren deze stem laten horen en het verschil maken in de maatschappij waarin zij zelf leven. Er wordt vaak geroepen dat jongeren de leiders zijn van morgen. Door jongerenparticipatie kunnen zij invloed uitoefenen hoe die “morgen” eruit gaat zien. ”

Gemeentes mogen in Nederland zelf beslissen op wat voor manier ze jongeren inspraak geven, als ze dat al doen, want jongeren laten meepraten over het beleid is in Nederland niet verplicht. Sommige gemeentes stellen jongerenraden in, andere organiseren vragenuurtjes voor de jeugd en weer andere laten jongeren in adviesraden discussiëren over verschillende onderwerpen.

Bertine vindt het jammer dat jongerenparticipatie niet verplicht is. “Jongeren die mogen meepraten is niet voor ieder raadslid een even hoge prioriteit. Ik merkte bij mezelf pas hoe belangrijk mijn stem is toen die gehoord werd, als ik dat dus eerder had geweten had ik misschien al wel veel meer kunnen doen.” Daar kan Sytze zich wel in vinden, hij vertelt dat hij het mooi vindt om te zien dat jongeren doorkrijgen dat ze wel degelijk inspraak kunnen hebben. Jongeren moeten voelen dat ze gehoord worden dan gaan ze zich vanzelf actief inzetten. Ook Sytze vindt dat jongerenparticipatie eigenlijk verplicht zou moeten worden. “Ik ben er wel voor, dat het verplicht wordt. Het is belangrijk om op deze leeftijd betrokken te raken bij de politiek. Ik had vroeger zelf nooit echt het idee dat ik betrokken werd bij de politiek, als je dat gevoel wel hebt dan ben je veel sneller geneigd ergens voor te gaan.” Kimberly ziet daarentegen ook wel een keerzijde van verplichte jongerenparticipatie. Ze zegt dat jongeren al zo veel moeten, nog meer verplichtingen zorgt voor meer druk op de doelgroep die vaak al moeite heeft om alle ballen hoog te houden. Volgens haar is de vrijblijvendheid van Jong040 een kracht: “De kracht van Jong040 is juist dat het een vrijblijvend karakter heeft. Hierdoor wordt de intrinsieke motivatie van jongeren aangesproken. Intrinsieke motivatie aanspreken werkt veel krachtiger dan wanneer er een verplichting op ligt.”

Tot slot vertelt Sytze wat voor tip hij wil geven aan gemeentes die jongerenparticipatie graag willen doorzetten in hun gemeente. “Het belangrijkste is dat het gezellig is,  het moet echt leuk zijn om er bij te zijn. Wij zitten altijd met zijn allen rond een tafel met pizza’s erbij. Daarnaast moet je de jongeren zelf thema’s laten kiezen, het moet echt leuk zijn om ergens bij te zijn. Politiek komt daarna. “ Daar sluit Kimberly zich bij aan: “Maak het leuk en laagdrempelig. Zie en benader jongeren als gelijkwaardig, want dat zijn ze ook. Ze
hebben dan misschien niet zoveel levenservaring als volwassenen, maar hebben vaak juist weer een
frisse en creatieve manier van kijken. Zij zien oplossingen waar anderen alleen maar problemen zien.”

Jongeren laten meepraten over gemeentebeleid is voor beide partijen nuttig. Jongeren krijgen het idee dat ze gehoord worden en pakken die verantwoordelijkheid graag op, maar alleen als gemeentes ook luisteren.

Het volledige interview met Sytze hoor je hier:

Heeft u vragen, opmerkingen of tips? Mail dan naar leanne.brand@student.hu.nl!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *