Videoclips maken, kleding designen en kunst maken. Dat zijn de dingen die Ferry aanspraken om een film te maken. Hij volgde een jaar lang vrienden van hem die bezig waren met creatieve dingen. Hij nam dit allemaal op met zijn camera en maakte dit tot de ‘Ferstruc Tapes’, een halfuurlang durende film zonder chronologische volgorde waar alle tapes willekeurig in zijn ge-edit.

 

De reden dat Ferry de tapes ging maken komt omdat hij het leuk vindt om bezig te zijn met film en om zijn vrienden op beeld vast te leggen. Zijn eerste ervaring met een camera was toen hij een kleine jongen was. Zijn opa filmde hem vaak met zijn camera. Op een gegeven moment was Ferry oud genoeg om zelf te mogen filmen met de camera van zijn opa en daar is zijn passie ontstaan. Nu heeft hij een VHS-camera waarmee hij filmt. Met deze camera zijn de tapes ook opgenomen.

“Thuis heb ik nog een BlackBerry en een Samsung Star liggen met veel filmpjes. Zo heb ik nog veel bewaarde filmpjes liggen van de middelbare school waar ik mijn klasgenoten en vrienden tijdens de pauzes en lessen film”

 

Ik haal mijn inspiratie uit Amerika, van Mikey Alfred om precies te zijn. Dit is een creatief directeur die vooral bekent staat als de oprichter van Illegal Civilization. In zijn video’s gebruikt hij animaties die mij enorm aanspreken. Die animaties zie je ook in mijn tapes terug. Ik heb ook een boekje thuis liggen waar honderden tekeningen in staan. De tekeningen in mijn video’s maak ik op Microsoft Paint en scan ik heel simpel in de video’s in.”

Ferry in een trui van zijn eigen kledingmerk

Er zit geen logische volgorde in de film. Hij vindt het veel leuker om iets te maken wat totaal niet op elkaar aansluit. Bij de ene tape zie je Ferry en zijn vrienden door Londen lopen en in de volgende zie je een vriend die zijn kledinglijn introduceert.

Volume 1 is ruim een maand uit, maar de plannen voor Volume 2 zijn al bezig. Hij wil niet dat Volume 2 erg gelijk is aan Volume 1, want je kan in zijn ogen nooit vasthouden aan één ding. Verandering is altijd nodig. Ook wil hij muziek leren produceren en zijn eigen kledinglijn opstarten.

Zelf heeft Ferry nooit een studie gevolgd die gerelateerd is aan film. Zijn havo heeft hij nooit afgerond. Nadat hij gestopt is met zijn havo is hij een mbo studie om programmeur te worden gaan volgen. Deze studie heeft hij wel afgerond, maar het was een hoofdstuk wat hij achter zit had gelaten en hij wilde zo vrij mogelijk zijn, zonder school. Alle mogelijke kanten opgaan was zijn doel. “Programmeren moet je zien als een taal, er zijn regels aan verbonden waar je niet van af kan wijken, want dan begrijpt de computer je niet meer. Het is een enorm leuk vak en ik ben blij dat ik mijn diploma heb gehaald, maar ik wil meer vrijheid. Al die schoolregels waar je je aan moet houden met studies sprak mij niet genoeg aan om er mee door te gaan.”

Ferry in het Stedelijk museum voor de videoclip van ‘Champions of Keta’ van Gotu Jim

In het audiofragment wordt Ferry geïnterviewd tijdens de radio-uitzending van JOS Nieuws.

De Ferstuc Tapes zijn te bekijken op YouTube en hieronder;