Wat doen 168 kerstmannen in de stromende regen op het strand van Scheveningen? Het zijn surfers, afgekomen op het Surfing Santa’s evenement. Het is idee is simpel: de surfers trekken over hun wetsuit een kerstmannenpak aan, en duiken voor de lol de zee in.

Het is niet de eerste keer dat dit georganiseerd wordt. Romke Schuitema, eigenaar van surfschool Hart Beach en organisator van het evenement, legt uit wat de bedoeling is: ‘’Met kerst gaan we met zo veel mogelijk kerstmannen de Noordzee trotseren, het water in. Wij regelen dan voor iedereen kerstpakken en mutsen.’’ Naast het surfen wordt er vooral veel lol gemaakt. Bij de warming up was er een silent disco: elke deelnemer had zijn eigen koptelefoon op.

Ondanks het onstuimige weer was de opkomst volgens Romke niet slecht. ‘’We hebben er ongeveer 168 geteld. Dat is een mooie opkomst, meer dan vorig jaar. Vorig jaar hebben we het een dag verplaatst omdat er geen golven waren, toen zijn het er 120 geworden.’’ De deelnemers zelf vonden het ook leuk. ‘’Het was echt heel leuk. Wel nogal druk met allemaal onervaren surfers, dus je moest goed opletten, maar we hebben genoten’’, sprak een deelnemer.

Australische kerstmannen

Romke heeft Surfing Santa’s niet zelf bedacht. Oorspronkelijk komt het uit Australië, legt hij uit: ‘’Het komt uit een reclame van de Aldi, daar gingen ze voor een reclame in kerstmannenpak met worsten en hammen het water in… Zo is het ontstaan. Nu is het een jaarlijks, wereldwijd terugkomend evenement. En wij doen het hier in Nederland.’’

Verschil met Australië is wel dat het rond kerst in Nederland koud is, in Australië is het dan zomer. Omdat het ook nogal slecht weer was, mochten kinderen dit jaar niet mee doen. Australië heeft het wereldrecord voor de meeste deelnemers: 320. Romke is vastberaden om dit record binnen te slepen. ‘’We gaan voor het wereldrecord. Over twee jaar bestaan we 50 jaar, dus dan gaan we kijken of we een wereldrecord kunnen maken. Dat gaat wel lukken.’’