Ramp van de Grenfell Toren: Hoe nu verder?

Ramp van de Grenfell Toren: Hoe nu verder?

Bron: Flickr

Het is inmiddels ruim tweeënhalf jaar geleden dat de Grenfell Tower in North Kensington, Londen, in vlammen opging en 72 mensen stierven. Het officiële onderzoek naar wat er precies gebeurd is in de nacht van 14 juni 2017 loopt nog steeds. Bewoners uit Engeland zijn hier niet blij mee. Zij willen duidelijkheid voor de slachtoffers en hun nabestaanden.  

Dit is niet het enige waar Britten boos over zijn. In juni van 2019 lieten Britten hun onvrede zien door op soortgelijke flatgebouwen als de Grenfell Tower grote teksten te projecteren. In Newcastle, Manchester én Londen verschenen de volgende teksten: “2 years after Grenfell, this building still has no sprinklers.”, “2 years after Grenfell and this building is still covered in dangerous cladding (bekledingsmateriaal, red.).” en 2 years after Grenfell and the fire doors in this building still aren’t fit for purpose.”.

De Engelse Cadi Williams spreekt haar onvrede over Grenfell ook uit, onder andere op social media. “Er was natuurlijk een hele hoop mis met het gebouw, logistiek gezien. De vluchtroute was slecht, de gevaarlijke wandbekleding was slecht, en noem maar op. Dit is inmiddels ook uit het onderzoek gebleken. Het is echt verschrikkelijk dat er zoveel mensen gestorven zijn.”

Williams is het daarnaast ook eens met de boodschappen die haar mede-inwoners duidelijk willen maken. “Er zijn waarschijnlijk honderden soortgelijke gebouwen in Engeland, met hetzelfde soort bouwmateriaal. Het belangrijk dat die gebouwen ook worden aangepakt. Ze moeten óf tegen de grond, óf volledig gerenoveerd. Je wilt niet dat zo’n ramp zich opnieuw voordat.”

Uit de uitspraken van Williams en de projecties in verschillende Engelse steden blijk dat de Britten verandering willen zien.
Kort na het drama van Grenfell, opende de Engelse overheid een pagina op hun website die gaat over het ‘Building Safety Programme’. Dit plan van aanpak is opgezet zodat bewoners uit soortgelijke flats zich veilig kunnen voelen in hun huis. In dit plan is onder andere informatie te vinden over verschillende soorten bekledingsmateriaal en hoe de overheid van plan is om een verbod op brandbare materialen in nieuwgebouwde hoge flats door te voeren.

Waarom is het dan voor bewoners nog niet voldoende zo? Volgens Williams gaat het hier om de snelheid waarmee dit soort veranderingen worden doorgevoerd. “Het gaat niet om wát de overheid nu wil met veiligheidsmaatregelen, maar het gaat om hoe snel het gaat. Er kunnen op dit moment net zulke rampen uitbreken, terwijl die rampen dus heel gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Zie hieronder een explainer-video over wat er precies gebeurd is op 14 juni 2017.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *