De gitzwarte zomer van 2014

De gitzwarte zomer van 2014

© Roman Boed

Met het terugblikken van gebeurtenissen uit de afgelopen tien jaar kon de MH17 ramp uit 2014 niet missen. Een ramp wat op heel Nederland grote impact had. Deze zomer is het alweer 6 jaar geleden dat de ramp met vlucht MH17 is gebeurd. Wat een mooie zomerse 17 juli zou moeten worden eindigde is een pikzwarte dag.

MH17, een boeiing van Malaysia Airlines, was vanuit Schiphol op weg naar Kuala Lumpur en vloog over het Oost-Oekraïense grondgebied toen het door een bukraket uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 169 Nederlanders. De dagen en weken daarop waren dagen van rouw en veel verdriet.

‘’Het was vreselijk, als ik eraan denk krijg ik gelijk weer kippenvel. De bloemenzee die hier voor Schiphol lag, de huilende mensen, het was echt verschrikkelijk,’’ aldus Manon. (medewerker Schiphol)

Laurens van de Graaff zat ook in dat vliegtuig. Samen met zijn vriendin Karlijn Keijzer waren zij onderweg naar Kuala Lumpur om daar over te stappen om uiteindelijk naar Bali te gaan, op een welverdiende vakantie.

Laurens was leraar Nederlands op het Geert Grootte College in Amsterdam en maakte veel indruk op zijn leerlingen. Hij viel op omdat hij nog jong was maar wel de klas in bedwang kon houden. Zo leerde hij zijn leerlingen gedichten te schrijven en ontleedde hij songteksten van de Jeugd van Tegenwoordig. Het nummer sterrenstof bleef bij al zijn leerlingen wel hangen. Met teksten als ‘Ja ze is praktisch, internagelaktisch’ en ‘Dan ben ik alsnog, in de lucht als sterrenstof’.

Het nummer sterrenstof heeft ook op Tula Zandvliet, oud-leerling van Laurens, indruk gemaakt. ‘’Dat nummer hoorde je na de ramp voor mijn gevoel heel vaak op feestjes en festivals. Als we dan samen waren met vrienden wisten we, we moeten elkaar even aankijken, en dan huilden we.’’

Manon: ‘’Sommige nabestaanden kwamen naar Schiphol toe, om dat verdriet te zien was echt hartverscheurend. De ramp deed mij al zoveel pijn en het was zo verdrietig, laat staan voor de nabestaanden. Dat is het allerergste om mee te maken. Zo, vanuit het niets uit de lucht geschoten. Het was zo’n gekke en verdrietige sfeer die hier op de airport hing, die dagen vergeet ik echt nooit meer.’’

Nog altijd zijn de daders van de ramp nog niet vervolgd en opgepakt, iets wat deze verschrikkelijke ramp nog pijnlijker maakt. Wel heeft het Joint Investigation Team in juli vorig jaar aangekondigd drie Russen en een Oekraïner te gaan vervolgen voor hun rol bij het neerhalen van vlucht MH17.Dat proces begint in maart 2020.

Bekijk hieronder de video waarin oud-leerlingen Merav Krone en Tula Zandvliet vertellen hoe zij de MH17 ramp hebben ervaren waarin hun leraar om het leven kwam:

(Muziek is van BenSound – Better days)

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *