10 jaar crisis in Griekenland

10 jaar geleden begon in Griekenland een grote crisis. Deze crisis kwam niet uit de lucht vallen. Om te begrijpen hoe de crisis is ontstaan moeten we terug naar 2002. Het jaar waarin de euro werd geïntroduceerd.

In 2004 organiseerde het land de Olympische Spelen, een grote uitgaven voor een land dat sowieso al niet veel geld bleek te bezitten.Toen de crisis in 2008 naar Europa kwam, leek Griekenland dit niet te overleven.

Het land bleek in 2009 op zijn gat te liggen op economisch gebied en had hoge schulden. Dit brengt ons naar tien jaar geleden, 2010, het jaar van de crisis. De EU kwam met een hulpfonds wat uiteindelijk uitliep op meerdere noodprogramma’s en een bedrag van 110 miljard euro.

Anderhalf jaar geleden stapte Griekenland officieel uit de noodprogramma’s van de EU, wat betekende dat het land economisch weer voor zichzelf kon zorgen. Zo wordt er sinds begin vorig jaar weer structurele groei genoteerd en in het eerste kwartaal van 2018 groeide de Griekse economie met 2,3 procent.

Maar de Grieken zijn er nog niet. Nu, tien jaar na de crisis zijn de lonen nog steeds laag en de meesten moeten van enkele honderden euro’s per maand rondkomen. De Nederlandse Anne-Fleur Albers woont en werkt in Griekenland en vertelt hieronder wat er na tien jaar nog steeds zichtbaar is over gebleven van de crisis.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *