Een frisse en jonge blik op 2019: het klimaatjaar

Een frisse en jonge blik op 2019: het klimaatjaar

Afbeelding van Flickr

“You are never too small to make a difference.”, aldus Greta Thunberg. Met haar prille zeventien jaar is ze toch in 2019 al één van de meest relevante politieke figuren geweest in het klimaatdebat. Wereldleiders komen maar niet tot compromis of scherpere verdragen, maar Thunberg weet allang wat zij wilt. Sinds 2018 is ze naar de voorgrond gekomen met haar meningen, sinds januari 2019 namen jongeren haar voorbeeld van “fridays for future” wereldwijd over en in hetzelfde jaar heeft ze verschillende prijzen gewonnen voor haar activisme. Wellicht is men inderdaad nooit te jong om iets te veranderen. Maar hoe actief Thunberg ook is geweest dit jaar, er is nog steeds veel gebeurt in het klimaat.

In internationale media (en vooral ook sociale media) kregen onder andere de bosbranden in het Amazonegebied in Brazilië veel aandacht, net zoals de bosbranden in Australië aan het eind van het jaar. De media waren, en mensen overigens ook zelf, meer bezig met vegetarisme, veganisme en alle mogelijke manieren om hun steentje bij te dragen.

En Nederland dan? Volgens CBS waren in het derde kwartaal van 2019 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer bijna 13 procent lager dan in het derde kwartaal van 2018. Goed nieuws, toch?

We zullen het zien in 2020. Dan begint de uitvoering van het klimaatakkoord namelijk. Die afspraken moeten vóór 2030 worden gehaald. 1 januari 2020 is daarmee het startpunt van een race tegen de klok.

Wil je twee jongeren horen over hun visie op het klimaat in 2019 en 2020? Klik dan op de video hieronder!

Afbeeldingen video afkomstig van: 

  1. Bushfire Captain Creek: commons.wikimedia.org
  2. Klimaatveranding beeld: Flickr.com
  3. Het klimaat heeft geen politieke kleur: wikipedia.org
  4. Greta Thunberg: wikipedia.org
  5. Jongerenprotest: Flickr.com

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *