We hebben afgelopen jaar waarschijnlijk de verschrikkelijke beelden gezien van Oeigoerse gevangenen die vastgeketend en kaalgeschoren op de grond, op transport werden gezet naar een van de vele concentratiekampen in China. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? 

De Oeigoeren zijn een etnische minderheid in China die in het uiterste westen van het land leven in een provincie genaamd Xinjiang. Dit gebied hoort pas vanaf 1949 bij China, toen het gebied veroverd werd door het leger van Mao Zedong. Doordat de culturele verschillen zo groot zijn tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen, willen veel Oeigoeren liever onafhankelijk zijn. Niet vreemd dus dat er altijd al conflicten zijn geweest. In 2010 vond Kausar Nighmet het genoeg geweest en besloot te vluchten naar Nederland. Hij had in 2009 deelgenomen aan een grote demonstratie in de hoofdstad van Xinjiang genaamd Ürümqi. ‘’Na de demonstraties zijn er veel mensen opgepakt en ik was dus ook bang om in de problemen te raken. Mijn ouders vreesde ook voor mijn veiligheid als ik niet weg zou gaan.” aldus Nighmet. De aanleiding van dit protest was de moord op onschuldige Oeigoerse arbeidsmigranten in het zuiden van China. De Oeigoeren waren onder andere verontwaardigd dat de Chinese overheid geen onderzoek deed naar het incident. 

Wat begon als een protest voor meer rechten had het tegenovergestelde effect. China trok de teugels in de jaren erna nog strakker aan dan ooit. Nighmet: ‘’De eerste twee, drie jaar ging het nog redelijk onopgemerkt, maar daarna zijn onze rechten in een exponentiële lijn gedaald’’. Het keerpunt kwam in 2014, toen volgens Kausar geruchten ontstonden over Chinese heropvoedingskampen. De rest van de wereld werd echter pas in 2018 bewust van het bestaan van deze kampen, toen voor het eerst satellietbeelden naar buiten kwamen. Hoe veel mensen inmiddels vast zitten kan niemand met zekerheid zeggen, maar volgens Amnesty International zijn het er meer dan 1 miljoen. 

Kijk de video hieronder om meer te weten te komen over dit onderwerp.