In het buitenland het geslacht van je kind bepalen

In het buitenland het geslacht van je kind bepalen

Het is verboden in Nederland, maar toch zijn er veel ouders die zelf het geslacht van hun kind willen bepalen. Steeds meer mensen in het land maken gebruik van deze genderselectie, al moeten ze daarvoor dus wel naar het buitenland. In landen als Cyprus en in de Verenigde Staten is het namelijk wel toegestaan.

In Nederland is het dus verboden om via IVF het geslacht van je kind vooraf te bepalen. Nederlandse ouders kunnen het hele voortraject hier doorlopen, maar er hangt wel een aanzienlijk prijskaartje aan. De hele reis- en verblijfkosten en het traject in bijvoorbeeld de Verenigde Staten kost een slordige 10.000 euro.

Bert van Delen van de Genderkliniek ontvangt maandelijks zo’n dertig mailtjes van ouders die dit traject willen doorlopen. De genderkliniek maakt de geslachtskeuze voor de ouders gemakkelijker, veiliger en betrouwbaar. Alle voorbereiding wordt gedaan in Nederland. Voor de bevruchting, screening en terugplaatsing van de embryo’s moeten de ouders naar het buitenland reizen.

Ik sprak met Bert van Delen van de Genderkliniek in het onderstaande audiofragment

Hoe het werkt

Het gender van een embryo wordt bepaald door het chromosoom dat gedragen wordt door het mannelijke sperma. Dit kan een X of Y-chromosoom zijn. Het vrouwelijke eitje draagt bij aan het X-chromosoom aan het bevruchte embryo. De DNA-onderzoeken worden samen met IVF in een laboratorium gedaan. Een aantal dagen na de bevruchting van de eicel worden drie tot zes cellen verwijderd van het embryo terwijl deze in de blastocystische fase is (vanaf zes dagen).

  • 3-6 cellen worden uit het embryo verwijderd door een embryoloog met behulp van een laser en een microscopische glazen naald.
  • De biopsie die de cel verwijdert beschadigt de innerlijke cel massa niet, dit is de cel die zich zal ontwikkelen tot een baby.
  • De genetische samenstelling en het geslacht van 3-6 cellen worden geanalyseerd door een genetisch bedrijf.
  • Er wordt een beslissing genomen over de kwaliteit van de cel en het geslacht van elke afzonderlijke embryo’s.
  • Alleen de hoogwaardige embryo’s van het gewenste geslacht worden overgedragen.

Waarom?

 Er zijn drie belangrijke motivaties waarom ouders voor gender selectie kiezen. Medische redenen is er een van. De motivatie hiervoor komt doordat er erfelijke ziekten voorkomen in de familie. Ook willen ouders vaak balans brengen in de familie. Zij hebben al twee meisjes en willen nu heel erg graag een jongetje. De genderspecifieke redenen zijn ook belangrijk. In sommige culturen wordt namelijk het mannelijke geslacht boven het vrouwelijke gekozen, want dit zou economische, sociale en culturele voordelen brengen. De eenkindpolitiek van China is hier een voorbeeld van.

 De Verenigde Staten

 Hoewel veel landen de afgelopen jaren hun bereik hebben vergroot op het gebied van geassisteerde voortplanting, blijft de Amerikaanse vruchtbaarheidsindustrie grotendeels ongereguleerd en biedt zij diensten die elders verboden zijn. Als gevolg hiervan zijn de Verenigde Staten uitgegroeid tot de populairste bestemming voor IVF-patiënten van over de hele wereld die diensten zoeken. Dit gaat niet alleen over geslachtsselectie, maar ook commercieel draagmoederschap, anonieme spermadonatie en screen op fysieke kenmerken van de mens, zoals oogkleur.

De vrije benadering van de Verenigde Staten is erg positief geweest voor de bevruchting industrie, deze werd geschat op 5,8 miljard dollar in 2018.

Doordat de Verenigde Staten een van de weinige plekken op de wereld is waar ouders dit proces kunnen ondergaan is er een nieuwe term voor ontstaan, genaamd ‘fertility tourism’. Bij definitie is fertility tourism een vorm van medisch toerisme. Het is een noodzaak om naar het buitenland te reizen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Patiënten proberen vruchtbaarheidstoerisme wanneer zij zich realiseren dat er betere artsen en/of behandelingen beschikbaar zijn in andere regio’s.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *