De dakloze voetbalclub

De dakloze voetbalclub

Hier is het AZ-stadion nog te zien mét dak. Foto: Wikimedia Commons

Je ziet de foto’s wel eens voorbij komen: oude vervallen voetbalstadions die van ellende in elkaar zijn gestort. Meestal blijven dit soort taferelen beperkt tot stadions die de strijd met de tand des tijds niet langer kunnen winnen. Daarom keek de hele voetbalwereld raar op toen op zaterdagmiddag 10 augustus opeens een deel van het dak van het stadion van AZ in Alkmaar instortte door een zomerstorm. De club handelde snel en ADO Den Haag stelde zijn stadion beschikbaar voor de thuiswedstrijden van de Alkmaarse ploeg. Dit betekende wel dat de supporters van AZ om de twee weken naar Den Haag moesten afreizen. Hoe was dit voor hen?

De meeste mensen waren erg geschrokken toen ze de foto’s van het stadion zagen. Ook AZ-watcher Theo Brinkman van het Noordhollands Dagblad, die met zijn familie op vakantie was. “Mijn zoon liet een foto zien van het stadion die hij had gekregen van een neefje. Ik was verbaasd en dacht eerst nog dat het nep was, dat het een grap was. ‘Wat is daarmee? Heeft iemand dat gemaakt?’ vroeg ik aan hem. Maar toen werd al snel duidelijk dat het serieus was, en dat was wel enorm schrikken natuurlijk.”

Nadat duidelijk werd dat de thuiswedstrijden een tijdje in Den Haag zouden worden gespeeld, regelde de club gratis vervoer met bussen. Ook kregen supporters die niet of minder vaak naar de Hofstad konden reizen compensatie aangeboden, in de vorm van korting voor hun seizoenkaart of in de fanshop. Fans konden er ook voor kiezen om de compensatie niet aan te nemen. AZ-fan Dennis (22) vindt dat de club de situatie perfect opgelost heeft. “In Den Haag hebben we eigenlijk totaal geen problemen gehad, met toegangskaarten of vervoer. Alles werd op en top geregeld voor de spelers én voor de supporters”.

In het audiofragment hieronder kijkt verslaggever Jeroen Rooseboom de Vries samen met Theo Brinkman en Dennis terug op het afgelopen halfjaar van AZ.

Over de auteur

Jeroen Rooseboom de Vries

Tweedejaars student aan de School voor Journalistiek. Grote belangstelling voor sport, onderzoeken en gaming.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *