Hoe houd je die goede voornemens wél vol?

Hoe houd je die goede voornemens wél vol?

Door Kelly Leewis en Leah Barning.

Afvallen, geld sparen, stoppen met roken, een nieuwe baan zoeken of vaker traplopen. Nederlanders houden van goede voornemens en het is al bijna net zo’n grote traditie als het nieuwjaarsfeest zelf. Succesvol zijn ze echter vaak niet. Hoe zorg je er nou voor dat je in februari niet al gestopt bent? In deze podcast hebben wij daarom drie mensen uitgenodigd om te komen praten over waarom ze wel of juist niet aan goede voornemens doen in de hoop de code te kunnen kraken. 

Kim Schemacher 

Kim is 28 jaar oud, woont in Amersfoort en is verpleegkundige bij GrowWork gezondheidszorg. In haar vrije tijd houdt ze een blog bij over haar zoektocht naar een gezonde levensstijl. Dit jaar doet ze mee aan veganuary, maar was vorig jaar al begonnen. Dit is een challenge waarbij deelnemers de hele maand januari veganistisch moeten eten, dus zonder dierlijke producten zoals vlees, melk, kaas en eieren. De challenge bevalt haar zo goed dat ze van plan is dit vol te houden. Kim vindt het leuk om ook andere mensen te inspireren om een veganistische levensstijl uit te proberen.

Madeleine van der Burg

Madeleine is 28 jaar oud en woont in Utrecht. Madeleine heeft communicatie gestudeerd aan de HU en werkt nu bij de Maag-lever-darm stichting in Amersfoort fondsenwerver en zamelt geld in voor het goede doel. In Thirty03 deelt ze haar mening in de NUK krant door middel van korte verhaaltjes en gedichten. “Ik wilde een gedicht schrijven tegen goede voornemens. Ik heb wel goede voornemens, ik heb aan de vegan challenge in oktober meegedaan, maar ik vind het niet nodig om alleen in januari te beginnen met deze voornemens. Ik ben nu bezig met gezond eten, ik snap totaal niet waarom dat op 1 januari moet. Die challenges vind ik interessanter want daar zit een begin en een eind aan. Bij goede voornemens stop je vaak toch weer binnen zes weken en zijn dus gedoemd om te mislukken.”

 Yrma Storm  

Yrma Storm heeft sociologie en gedragswetenschappen gestudeerd en werkt als gedragswetenschapper en coach. Yrma geeft trainingen aan bedrijven, dat gaat over gedrag. Zij vindt goede voornemens geen slecht idee. “Mensen gaan daardoor reflecteren en vooruitkijken. Het is goed om jezelf iets voor te nemen, maar dan wel iets haalbaars en het hoeft ook niet op 1 januari.” Yrma vertelt dat mensen vaak beginnen aan goede voornemens omdat het een traditie is en omdat mensen om je heen het ook doen, dan doe jij het automatisch ook. Toch mislukken veel goede voornemens vaak al na een paar weken. Waarom is dat? “Stel je voor dat je op een ochtend besluit met een ander been uit bed te stappen, dat is iets waar je normaal gesproken niet bij nadenkt. Bij een goed voornemen moet je vaak iets veranderen uit je patroon en dat is voor veel mensen vaak lastig.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *