Alcoholvrije alternatieven maken ‘dry January’ eenvoudiger

Alcoholvrije alternatieven maken ‘dry January’ eenvoudiger

Een populair voornemen: minder drinken. Steeds meer mensen doen mee aan ‘dry January’ om dit voornemen waar te maken. Echter wordt het een maand lang overslaan van Alcohol je steeds makkelijker gemaakt: van de meeste alcoholische drankjes zijn ondertussen alcoholvrije varianten verschenen, zo heeft Occo in Amsterdam bijvoorbeeld een alcoholvrije gin ontwikkeld. Daarnaast is ten gevolge van dry January in Amsterdam het eerste 0.0 café verschenen.

Kacem Ghenam, assistent manager bij de Winkel van Sinkel in Utrecht vindt het lastig te stellen of er in januari meer alcoholvrije dranken over de bar gaan. ”Dat kan ik nu nog niet zeggen want het is pas het begin van januari, vaak een rustige maand voor de horeca. In maart kan ik die balans pas opmaken, nu is het nog te rustig.” Zelf hebben ze vier alcoholvrije bieren in het assortiment. De verkoop daarvan is gedurende afgelopen jaar wel flink toegenomen. ”De alcoholvrije bieren zijn echt populairder geworden. Het gebeurt steeds vaker dat mensen er echt specifiek naar vragen.”

‘Voor de tweede keer is het initiatief ‘ik pas’ in Nederland in januari gelanceerd. Eerder was het alleen in maart, omdat voor veel mensen dan een periode van vasten begint na carnaval.Vorig jaar deden er 37.757 geregistreerde mensen in januari mee met ‘ik pas’, en in maart kwamen daar nog 14.128 deelnemers bij. In 2018, toen de campagne alleen in maart aandacht kreeg, stond de teller op 11.503 deelnemers’, schrijft RTL-nieuws.
Mee met de challenge doet de 27-jarige Max Schrage uit Utrecht. Hij compenseert zijn vermoeide staat na een lange dag werken graag met een speciaalbiertje, en vindt dat hij teveel drinkt. ”Het bevalt me beter dan gedacht moet ik zeggen. Het is nog steeds wel lastig om, bijvoorbeeld op de vrijdagmiddag, geen biertje te drinken. Maar ik moet zeggen dat de alcoholvrije biertjes me aangenaam verrast hebben.” Max’ favoriet? De van de Streek IPA 0.0. Ook ziet Max de voordelen van alcoholvrij pils wel in. ”Wanneer je twee biertjes drinkt heb je gelijk zin in een derde, een vierde of zelfs een vijfde. Maar wanneer je een alcoholvrij pilsje drinkt is het niet zo lastig om het gewoon bij twee te houden.”

Over de auteur

Sophie van de Mars

Noviet in het bedrijven van de journalistiek met een liefde voor kunst, maatschappelijke kwesties en obscure gitaarsolo's. Soms op zoek naar journalistieke content, soms op zoek naar mijn sleutelbos.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *