Joscast – de Joscars!

Joscast – de Joscars!

oscar statue

Het is weer zover, de tijd van de filmnominaties en -uitreikingen. Afgelopen maandag zijn de Oscarnominaties voor 2020 bekend gemaakt. Van deze awardshows wordt altijd een groot spektakel gemaakt. Maar zijn dit soort shows eigenlijk nog wel heel relevant, aangezien er volgens de Filmdistributeurs Nederland (FDN) en Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) sinds 2017 steeds minder mensen naar de bioscoop gaan?

Dat mensen steeds minder naar de bioscoop zouden gaan, zou in verband staan met de opkomst van de grote hoeveelheid streamingdiensten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Netflix, Videoland, Amazon Prime, Hulu en Disney +. Wij spraken hierover met Noa Valentijn, student film- en literatuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Zij vindt de ophef over alle streamingdiensten niet per se terecht. “Mensen zijn vaak bang dat de filmmakers hierdoor geen inkomsten meer hebben, maar zij verdienen hun geld nu via een andere weg, namelijk de streamingdiensten.”

Het is niet zo, dat ondanks dat mensen minder naar de bioscoop gaan, er ook minder films bekeken worden. De opkomst van al deze streamingdiensten is een goede indicatie dat de filmbranche niet minder populair aan het worden is. In 2019 kwamen er zelfs drie nieuwe streamingdiensten bij. Netflix kreeg er in het eerste kwartaal van 2019 wereldwijd 9,6 miljoen betalende abonnees bij.

De FDN en NVBF maken zich ondanks het feit dat de streamingdiensten zo razend populair zijn niet per se zorgen. “Mensen gaan vooral in de eerste helft van een jaar minder vaak naar de bioscoop, maar zodra het weer wat kouder wordt, halen bioscopen deze achterstand vaak weer in. Daarbij is het maar een klein gedeelte afgenomen, met zo’n 0,8 procent ten opzichte van 2017.”

Wij spraken in onze podcast van deze week verder met Noa over de opkomst van de streamingdiensten. Ook hadden we het over de genomineerden van de Oscars van 2020. En ben je benieuwd op welke titels wij in onze podcast gestemd hebben en daarmee de welbekende “Joscar” gewonnen heeft? Beluister de podcast dan hieronder!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *