Skileraar in Oostenrijk worden: “Je moet er niet ongeoefend aan beginnen.”

Skileraar in Oostenrijk worden: “Je moet er niet ongeoefend aan beginnen.”

Het ski- en snowboard seizoen is weer in volle gang. Dat betekent niet alleen dat er weer hordes Nederlanders naar de sneeuw vertrekken voor de wintersport, daarnaast betekent het dat er ook dit jaar weer Nederlanders in het buitenland zitten om anderen te leren hoe ze precies op die latten moeten staan. Nu kan dat in Oostenrijk al na een opleiding van minder dan twee weken, zonder dat je daarvoor eigenlijk enige ski-ervaring nodig hebt. Hoe verantwoordelijk is het eigenlijk dat, vooral jongeren, na een korte opleiding een maand later 10 kinderen leren skiën?

De opleiding die je moet volgen voordat je in Oostenrijk les mag geven heet een Anwärter opleiding. De opleiding leer je binnen twee weken door middel van theorie en praktijk onder andere voorskiën, korte bochten, lawinekunde en kinderonderwijs. Als je de opleiding succesvol afrondt, heb je het erkende Oostenrijkse skilerarendiploma op zak. Tanya Bleeker (18 jaar) is ski- en snowboard lerares in Oostenrijk en volgde ook de Anwärter opleiding. Ze vertelt wat meer over de inhoud van de cursus. “Ik kon zelf al skiën toen ik aan de opleiding begon, ik ging dus met een goede voorbereiding de Anwärter opleiding in. Echt leren skiën is in alleen die cursus niet te doen, je moet echt al wel wat kunnen wil je het halen, maar je niveau hoeft niet per se heel hoog te zijn.”

Tanya vertelt over hoe ze bij de skischool waar ze nu lesgeeft terecht kwam. “De school zit in het dorp waar ik al heel mijn leven op skivakantie ga en ik heb zelf ook altijd skiles gehad bij deze school. “Mijn achterneef en achternicht hebben ook lesgegeven, dat was in de periode dat mijn broer en ik les kregen, we wisten dus al wel van hen dat het echt een beleving is om een seizoen in Oostenrijk skiles geven. Mijn broer is drie jaar geleden in zijn tussenjaar skilessen gaan geven, sinds die tijd vraagt de skischool steeds aan mij of ik ook niet wil komen. Ik heb afgelopen jaar een weekje lesgegeven en daarna twijfelde of ik of ik meer les wilde geven. Omdat ik nog niet wist wat ik wilde gaan studeren besloot ik een heel seizoen ski- en snowboardlessen te gaan geven.”

Tanya benaderde op eigen initiatief een skischool om daar les te geven, maar veel Nederlanders vertrekken onder het toezicht van een organisatie naar een van de vele skioorden. Een van die organisaties is Travel Active, in een gesprek met hen wordt duidelijk dat de organisatie het belangrijk vindt dat de toekomstige ski- en snowboard leraren ook een 14-daagse taalcursus volgen, daarna beginnen ze pas met het volgen van de Anwärter opleiding. Volgens de organisatie redt niet iedereen het examen in een keer. “Je moet het skiën en lesgeven wel echt beheersen wil je het examen halen. Niet iedereen komt zomaar op de piste terecht, want ski- of snowboardleraar zijn is niet zomaar voor iedereen weggelegd.”

Toch merkt Tanya binnen haar team van collega`s dat niet iedereen die de cursus gehaald heeft echt geschikt is om ook daadwerkelijk les te geven. “In mijn omgeving zijn ook een paar mensen waarvan ik denk: Nou… Voor kinderen is het prima maar die zou ik niet snel volwassenen, die echt zien hoe jij skiet, les laten geven.” Dat dat dan toch gewoon kan vindt Tanya aan de ene kant een beetje gek, want je zou zeggen dat als je iets aan iemand gaat leren je het zelf ook goed moet kunnen. “Aan de andere kant maakt het voor de beginnende kindjes ook helemaal niet zo veel uit, want met die groep blijf je toch alleen maar op de oefenweide.” Aldus Tanya.

Een andere organisatie die jaarlijks ongeveer 500 Nederlanders naar de pistes helpt om les te geven is Snowlife, in een gesprek met Yuri Bartels van Snowlife wordt duidelijk dat het behalen van de Anwärter opleiding inderdaad niet zonder voorbereiding gaat. “We helpen de leraren een spé met oefenen voordat ze de opleiding gaan volgen, je moet er niet ongeoefend aan beginnen.”

In een gesprek met Laurens van Calster van Snowsports Westendorf, een Oostenrijkse skischool (en skiverhuur), gaat hij een beetje mee in de bovenstaande situaties. Van Calster haalt aan dat er simpelweg een tekort is aan ski- en snowboardleraren. “Als er snel ergens mensen vandaan moeten komen kost het te veel tijd en geld om de docenten hoger op te laten leiden dan Anwärter. Het verschil tussen de Anwärter opleiding en het hogere niveau, Landes, is qua duur van de opleiding te groot.” Hier ontstaat dus een dilemma tussen zo weinig mogelijk tijd en geld uitgeven en een zo hoog mogelijke kwaliteit willen leveren.

Voor sommigen is de relatief korte cursus samen met eigen achtergrondkennis en ervaring dus genoeg om anderen te leren hoe ze soepel door de sneeuw heen kunnen komen. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd, maar zelfs dan kun je nog iets toevoegen door op de kinderweide alle gevallen kinderen weer op hun skietjes te zetten.

Luister het volledige interview met Tanya hier!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *