De dood van Qassem Soleimani, wat komt er nu?

De dood van Qassem Soleimani, wat komt er nu?

Amerika
Iran en Amerika gaan al hele lange tijd niet goed samen. Maarde al gespannen sfeer escaleerde volledig. Amerika vuurde met een drone raketten af op een groep auto’s op het internationale vliegveld van Bagdad in Irak. In een van deze auto’s zat de hoogste generaal van Iran, generaal Soleimani. De aanval van Amerika kwam niet volledig onverwacht, twee dagen na een aanval op de Amerikaanse ambassade in Bagdad liet Amerika op deze manier met raketten dus van zich horen.

Iran
Na deze aanval op Soleimani kwam er ook een vergeldingsactie vanuit de kant van Iran. Ook Iran maakte bij de aanval gebruik van raketten. Deze kwamen alleen niet neer op een Amerikaanse generaal, maar op de Amerikaanse legerbases Ain al-Asad en Erbil. Hier was wel veel onduidelijkheid over, namelijk het verhaal over slachtoffers verschilde aan beide kanten. In de Iraanse media werd gesproken over een aantal dode die gevallen zouden zijn bij deze aanslag, de Amerikaanse media berichtte over geen slachtoffers. Ook president Trump tweette: “All is well! Missiles launched from Iran at two military bases located in Iraq. Assessment of casualties & damages taking place now. So far, so good! We have the most powerful and well equipped military anywhere in the world, by far! I will be making a statement tomorrow morning.”

Toekomst
Verschillende media schrijven over een derde wereldoorlog, ook op internet gaan alle social-mediaplatforms los op een eventuele derde wereldoorlog. Veel moet er natuurlijk nog worden uitgezocht, zoals het passagiersvliegtuig dat door Iran uit de lucht is geschoten met een raket of het feit dat Amerika inmiddels 52 doelwitten heeft in Iran voor het geval Iran iets doet wat Amerika niet zint. Een hele hoop komt dus nog, maar een derde wereldoorlog zien de meeste politiek verslaggevers toch nog niet gebeuren in de nabije toekomst.

Aanvulling op het item: Het interview in dit item is opgenomen daags na de aanval van Amerika op de Iraanse generaal Soleimani. Een vergeldingsactie van Iran was toen nog niet uitgevoerd en kon alleen nog over gespeculeerd worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *