Na je studie gaan werken en een huis kopen. Lijkt erg logisch, maar in de huizenmarkt van tegenwoordig is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan. De huizenprijzen in Nederland zijn naar een recordhoogte gestegen. Dat maakt het vooral voor starters erg lastig om een woning te kopen.

Bij Punt Makelaars in Utrecht merken ze ook erg goed dat zij hun huizen voor steeds hogere bedragen verkopen. Hoe dat komt, legt Tommie van Uden, makelaar bij Punt Makelaars, uit.

Dat die hoge huizenprijzen waarschijnlijk voorlopig nog wel even aanhouden, is terug te zien in de cijfers. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de huizen in Nederland in het eerste kwartaal van 2019 gemiddeld 8,2 procent duurder waren dan in het eerste kwartaal van 2018. Vooral de prijzen van nieuwbouwwoningen stegen het afgelopen jaar hard.

Bron: CBS

In de Europese Unie stegen de huizenprijzen met 4 procent gemiddeld een stuk minder hard dan in Nederland. Alleen in Hongarije, Tsjechië, Portugal en Slovenië stegen de prijzen meer dan hier.

De stijgende prijzen op de woningmarkt zijn niet iets van het laatste jaar. Nadat de prijzen op de woningmarkt in juni 2013 historisch laag waren, zijn ze alleen nog maar gestegen. In mei 2018 was de prijsindex van bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In juli 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in juli ruim 39 procent hoger.

Uit onderzoek van De Hypotheker bleek dat veruit de meeste huizenkopers vrijwel altijd bereid zijn te overbieden. Door de schaarste op de huizenmarkt zien veel mensen bieden boven de vraagprijs als enige manier om aan een huis te komen. Voorwaarde om boven de vraagprijs te bieden is wel dat je spaargeld hebt. Sinds 1 januari 2018 mag je namelijk niet meer lenen dan de getaxeerde woningwaarde. Wanneer een huis met een vraagprijs van 300.000 euro wordt overboden en wordt verkocht voor 350.000 euro, dan moet er 50.000 euro eigen geld in worden gelegd. Het inkomen van de koper speelt hierbij geen rol. De hypotheek mag maximaal 100 procent van de vraagprijs zijn.

Het is echter niet heel gek dat huizenkopers geneigd zijn om te overbieden. De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM)  meldt dat dat het aantal woningen dat dit kwartaal te koop staat met 9,9 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Doordat mensen door het geringe aanbod gaan overbieden, stegen ook de prijzen opnieuw.