Je bent net klaar met studeren en wil graag een eigen huis kopen. Het is voor starters vaak moeilijk om een betaalbaar huis te kopen en de wachtrijen bij de sociale huurwoningen zijn erg lang. Naar aanloop van Prinsjesdag, dat elk jaar op de derde dinsdag van september plaatsvindt, zijn er al kabinetsplannen uitgelekt. Het kabinet wil miljarden euro’s investeren in de woningmarkt, zo bevestigen meerdere bronnen uit Den Haag aan verschillende nieuwsmedium.

Bij het kopen van een huis of pand, maar ook bij het verkrijgen van een pand moet je overdrachtsbelasting betalen en dat houdt veel starters tegen om een huis te kopen. De overdrachtsbelasting is een belasting van 2% die je betaalt bij het kopen van een woning. De reden dat dit veel starters tegenhoudt is, omdat je bij het kopen van een gemiddeld huis van ruim €300.000,- zo’n €6.000,- overdrachtsbelasting betaald. Dit is een hoop geld. Vooral voor starters en starters kunnen dit bedrag natuurlijk beter ergens anders in investeren. Dat komt goed uit, want het kabinet wil nu gaan kijken of ze de overdrachtsbelasting kunnen afschaffen.

Lange wachttijden
Starter Samir Alilouch, die sinds een aantal weken samenwoont, herkent het probleem wat veel jongeren ervaren. Hij was pas 26 jaar toen hij uit huis ging, maar was al langere tijd opzoek: “Rond mijn 24ste ben ik begonnen met het zoeken naar een woonplek. De afgelopen zes maanden ben ik er nog serieuzer mee bezig geweest en is het me ook gelukt om samen met mijn vriendin een vrije sectorwoning te huren.” Verder zegt hij nog: “Ik denk dat de afschaffing van de overdrachtsbelasting de meeste starters helpt bij het kopen van een huis. Het is gemiddeld toch een paar duizend euro en voor de meeste mensen is dat een hoop geld.”

In het onderstaande fragment luister je hier meer over: