“Ik zit elke dag alleen. Waar vind ik een sociaal leven?” Deze noodkreet tweette de 25-jarige Nadï van de Watering twee weken geleden. Haar bericht op Twitter kreeg zoveel respons en veel jongeren delen sindsdien oproepen via sociale Tweet van Nadï van de Wateringmedia met de hashtags #maatjegezocht en #eenzamejongeren, in de hoop nieuwe contacten op te doen.

Onderzoek naar eenzaamheid onder jongeren
Eenzaamheid treft niet alleen ouderen: ook veel jongeren voelen zich eenzaam. Maar liefst vier op de tien jonge mensen (16-34 jaar oud) voelt zich ten minste een keer per week eenzaam, tegenover 16 procent bij mensen boven de 55, bleek vorig jaar uit een onderzoek van EenVandaag. Bij ruim 70 procent van de eenzame jongeren beïnvloedt de eenzaamheid hun leven, vertelt eenzaamheidsexpert Jeanette Rijks aan de NOS. Volgens Rijks beschrijven eenzame jongeren het als een vicieuze cirkel. “Omdat ze zich eenzaam voelen hebben ze weinig motivatie om dingen te ondernemen of trekken ze zich terug van andere mensen.” Hierdoor gaan ze zich, volgens Rijks, alleen nog maar eenzamer voelen.

Landelijke Facebookgroep
Afgelopen weken ontstond er een Facebookgroep waar (eenzame) jongeren met elkaar in contact komen. De 26-jarige Bryan Vreijsen uit Tilburg maakte vanwege #maatjegezocht een Twitteraccount aan en plaatste een oproep. Het verhaal van Nadï was voor Bryan de aanleiding: “Laat ik het dan maar via een berichtje proberen en misschien krijg ik wel een of twee reacties van mensen uit de buurt.” Inmiddels is de tweet ruim 200 keer gedeeld.

Tweet van Bryan Vreijsen

Bryan werkt in een Albert Heijn in Tilburg waar hij wél veel aanspraak heeft met klanten en collega’s, maar eenmaal thuis wacht hem de eenzaamheid. “Zodra ik buiten de Albert Heijn kom, heb ik helemaal niks of niemand meer.” Volgens Bryan heeft hij dit eenzame gevoel al zijn hele leven: “Het gevoel is alleen nog maar versterkt toen mijn vader zes jaar geleden is overleden. Daarnaast voel ik me ook in de steek gelaten door mijn familie.”

Samen met nog een paar andere jongeren is Bryan één van de eersten die lid werd van de landelijke Facebookgroep #maatjegezocht en #eenzamejongeren. “Die groep heeft inmiddels 285 leden en er worden elke dag nog nieuwe jongeren toegevoegd”, aldus Bryan. Daarnaast heeft Bryan sinds kort een eigen groep: ‘Brabantmaatjes’ opgericht. Hierdoor hoeft hij niet elke dag te reizen en kan hij ook met mensen uit de buurt afspreken. Inmiddels heeft Bryan al heel veel afgesproken mensen en heeft hij ook een vriendin sinds het afgelopen weekend. “Het is allemaal wel heel veel in een keer en ik ben juist daardoor ook weer bang om mensen kwijt te raken.”

Luister hieronder naar het live telefonisch interview met Bryan Vreijsen:

Stichting Join Us
Afgelopen woensdag is het landelijke ‘meldpunt voor eenzame jongeren’ de lucht ingegaan. Bryan is woensdagavond als één van de hoofdgasten naar een georganiseerde avond van ‘Stichting Join Us’ geweest.  Volgens initiatiefneemster Jolanda van Gerwe is de stichting er voor iedere jongere die zich alleen voelt en zin heeft om daar verandering in te brengen. “Wij brengen jongeren samen en bedenken en organiseren samen leuke activiteiten, bijvoorbeeld bowlen, poolen of naar de bioscoop gaan.” Jongerenwerkers begeleiden de avonden, die voornamelijk plaatsvinden in buurtcentra.

Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om naar georganiseerde avonden van ‘Stichting Join Us’ te komen. Zo is het voor de 25-jarige Ingeborg van Engelen uit Flevoland heel lastig om op zo’n locatie bijeen te komen. Ze heeft een chronische ziekte en daardoor is Ingeborg aan huis gebonden. “Ik heb sinds mijn tweet wel heel veel sociale contacten, maar ik merk dat het heel moeilijk en langzaam tot een afspraak komt.” Volgens Ingeborg lukt het maken van een afspraak dus eigenlijk niet en zit ze doordeweeks nog altijd alleen thuis. “Door mijn ziekte zitten we financieel tot aan de bodem en daardoor kan ik ook geen bus- of treinkaartjes kopen om naar iemand toe te gaan.” In het weekend wordt de jongere vaak opgehaald door haar ouders, zusjes of onderneemt ze dingen met haar man. “In het weekend heb ik dus wel leuke dingen te doen, maar doordeweeks niet.”

Nog niet zo lang geleden is Ingeborg een eigen Facebookpagina: #maatjegezocht Flevoland gestart. “Het loopt langzaam, maar Flevoland is natuurlijk niet heel groot en er liggen niet heel veel grote steden.” Volgens Ingeborg telt de groep op dit moment mensen die echt actief reageren. “Hopelijk kan ik via deze weg beter in contact komen met mensen die dichterbij wonen.”