Docenten die in steenkolenengels colleges geven, discussies in de klas die door de taalbarrière doodgeslagen worden en buitenlandse studenten die in tentenkampen moeten slapen. Deze voorbeelden zijn allemaal het gevolg van internationalisering oftewel verengelsing. Dit is al jaren een belangrijk thema bij onderwijsinstellingen. Onlangs is de discussie weer opgelaaid nadat Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maatregelen heeft aangekondigd om verengelsing tegen te gaan. 

Anno 2019 zijn gemiddeld 74 procent van de masteropleidingen Engelstalig. Bij bachelors ligt dit percentage al een stuk lager, namelijk 23 procent. De minister vindt de groei te snel gaan en is zelfs bang dat op den duur de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar komt. Om die reden wil ze onder andere dat hogescholen en universiteiten opleidingen gaan toetsen, om aan te tonen waarom het voordelig is om die opleiding juist in het Engels geven. Daarnaast moet het mogelijk worden om een studentenstop in te voeren voor een deel van de opleiding die in het Engels gegeven wordt. Op dit moment kan dat alleen nog voor de hele opleiding. Studenten van buiten de EU gaan ook meer betalen voor hun opleiding om te voorkomen dat onderwijsinstellingen in financiële problemen raken.

De studentenvakbonden waaronder de LSVb zijn blij met dit besluit. ‘’Wij zien de laatste tijd veel problemen met verengelsing en dat heeft er vooral mee te maken dat het veel te snel gaat. Er wordt niet altijd goed nagedacht over wat nou de reden is om een opleiding in het Engels te geven, dus wij zijn wel blij dat daar wat strenger op toegezien gaat worden.’’ Aldus Roos van Leeuwen, bestuurslid van de LSVb.

Toch zien niet alle studenten verengelsing als een probleem. Carmen Heijligers heeft vorig jaar zelf een Engelse studie gevolgd en was tevreden over haar keuze ‘’In het begin was ik bang dat er een taalbarrière zou zijn, maar je rolt er heel snel in. Ik vind die groei die je al ziet bij jezelf, qua ontwikkeling van taal, echt iets heel moois.’’

Wil je meer weten over dit onderwerp? Pak dan lekker je oortjes erbij en luister naar het audiofragment hieronder.