‘Vanaf eind november wordt het één grote chaos op het water’

‘Vanaf eind november wordt het één grote chaos op het water’

Foto: Jelle de Ru

Door verbouwingen aan onder andere de Nelson Mandelabrug langs het Utrechtse Merwedekanaal, kan er vanaf het einde van dit jaar tijdelijk minder geroeid worden op dit water. De Utrechtse roeiverenigingen zijn boos en eisen een schadevergoeding van 300.000 euro.

Al 5 jaar zijn de roeiers van studentenroeivereniging Orca bij de gemeente aan het lobbyen voor een nieuwe locatie. De huidige locatie langs het Merwedekanaal is niet alleen de uitvalsbasis van Orca, maar ook die van de mede-studentenroeiers van Triton en burgervereniging Viking. Daarnaast ondervinden ze steeds meer hinder van de pleziervaart en zwemmers in het kanaal. Ze vragen daarom om een echte roeibaan, van in ieder geval 80 meter breed en 2 kilometer lang.

Nu er voor dit najaar verbouwingen op de planning staan voor het Merwedekanaal, wordt de situatie alleen maar dringender. Zoals het er nu uitziet, zou er vanaf eind november niet tot nauwelijks meer getraind kunnen worden op het kanaal. Dat zou een groot probleem zijn voor de roeiers. Vooral degenen die hard en veel trainen, zouden grote hinder kunnen ondervinden.

Olivier Deen is zo’n roeier. Hij roeit bij studentenroeivereniging Triton. Daar traint hij 7 keer per week, waarvan vaak 6 keer per week op het water. Hij vertelt waarom het kanaal nu al verre van ideaal is voor een wedstrijdroeier. ‘Je hebt hier om de kilometer ongeveer een brug. Als die plannen doorgevoerd worden, heb je nog meer bruggen. Dan moet je dus nog vaker wachten tot je weer door kunt varen. Dus je traint lange stukken – duurtraining – om fitter te worden, maar hoe meer bruggen er zijn, hoe minder fit je eigenlijk wordt.’ De werkzaamheden zouden naar zijn idee nog meer roet in het eten gooien. ‘Het trainingswater zou dan ook nog eens worden verkort. Dat is wel iets waar iedereen zich heel druk om maakt.’

Orca-voorzitter Ross Goorden sluit zich hierbij aan: ‘Vanaf eind november wordt het één grote chaos op het water, vrees ik.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *