Online daten is hip. Naast de vele datingsapps die er al zijn, komt Facebook ook met een datingapp. In de Verenigde Staten, Canada, Thailand, Suriname en nog een aantal landen is ‘Facebook Dating’ al verkrijgbaar. Pas vanaf volgend jaar is de app in Europa te downloaden.

De datingapp is geen aparte app, maar een onderdeel van Facebook. Dit is goed voor Facebook, want uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het gebruik van Facebook is gedaald. De datingversie van Facebook geeft de toekomstige gebruiker natuurlijk een prikkel om weer gebruik te maken van  Facebook. Als je 18 jaar of ouder bent kun je een datingprofiel aanmaken en kun je je profiel personaliseren met je eigen foto’s.

CBS
Een aantal jaar geleden publiceerde het CBS al eens over het feit dat partners elkaar steeds vaker via het internet leren kennen. Vooral ouderen en gescheiden mensen vinden hun partner online, maar tegenwoordig zijn er ook datingapps als Tinder en Happn die door jong volwassenen volop worden gebruikt.

Effecten
Heel leuk zulke datingapps, maar het kan ook je liefdesleven beïnvloeden. Op zowel een positieve als een negatieve manier. Mathijs Dingjan, datingcoach en mede-eigenaar van MannenBrein, zegt: “Het negatieve effect van een datingapp is dat als je opzoek bent naar een relatie en op de app gaat swipen je je doel kunt gaan verliezen. Je leert veel mensen kennen via een datingapp en daardoor kun je een soort super bachelor leven gaan leiden. Je maakt geen duidelijke keuze voor bijvoorbeeld één vrouw meer en gaat telkens je matches met elkaar vergelijken en misschien zelfs denken dat er altijd wel een leukere vrouw is. Dat is een negatief effect op je liefdesleven als jouw insteek van een datingapp was om een leuke relatie te krijgen.” Maar gelukkig valt er ook een positieve kant aan online daten te ontdekken. “Stel je hebt al een jaar lang niemand ontmoet waarmee het echt goed klikte en als je een keer iemand ontmoette dan was dat de enige bron van romantische aandacht die je kreeg. Dan ben je best afhankelijk van die persoon en of die persoon je wel leuk genoeg vindt. Wat er dan meestal gebeurd is over-analyseren, heel veel gaan investeren in het contact en continu bezig zijn met die persoon. Terwijl, als je daarnaast nog andere personen kunt ontmoeten via een datingapp waarmee een wederzijdse klik is, dan weet je dat je liefdesleven niet van één persoon afhangt maar dat je meerdere opties hebt. Dit kan voor rust zorgen. Daarnaast durf je ook sneller iemand te verwijderen als je een persoon toch niet zo leuk vindt als je eerst dacht.”

Voor de fun
Flore Hoogendoorn, één van de vele gebruikers van het populaire Tinder, gebruikt de datingapp om nieuwe mensen te ontmoeten. “Het is eigenlijk een jaar geleden begonnen voor de grap. Het ging uit met mijn relatie en ik vond het toen lastig om met andere jongens in contact te komen.” Uiteindelijk kwam ze uit bij de datingapp Tinder en nu maakt ze al een jaar gebruik van deze app. Heel erg actief is ze er niet op. “Wel heb ik inmiddels best leuke dates gehad en nieuwe mensen mogen ontmoeten.”

In onderstaande video legt Mathijs nog uit waarom we online daten en of het voor iedereen is weggelegd:

Verlengstuk
“Het is eigenlijk niks meer dan een soort verlengstuk van je normale arsenaal aan datingmogelijkheden en je kunt er zeker de liefde vinden.” Ook Flore sluit zich daarbij aan: “Online daten kan het soms net wat makkelijker maken voor sommige mensen. Als mensen echt op zoek zijn naar liefde kan zo’n datingapp iets heel moois toevoegen.” Of Flore gebruik gaat maken van Facebook Dating weet ze nog niet, want zo’n grote fan van online daten is ze ook nou weer niet. “Ik houd het, denk ik, bij af en toe naar links of rechts swipen en ik blijf het leuk vinden om mensen in het echt te benaderen.”