Hip en duurzaam? Dat kan!

Hip en duurzaam? Dat kan!

Vintagewinkel Jofel in Arnhem

Het is fashionweek in Modeland, dat betekent dat grote merken hun nieuwste collecties tijdens deze periode presenteren. Het overproduceren van kleding is echter ontzettend slecht voor het milieu. Maar hoe kun je er dan toch hip uitzien en geen nieuwe kleding kopen? Het antwoord daarop is: vintage en tweedehands winkelen.

Amber Bouwsma, ook wel bekend als Babyspicebambie op Instagram, is veel bezig met mode en is een fanatieke vintage koper. Haar grote passie voor vintage kleding heeft ze ontwikkelt tijdens haar stage bij Jofel, een tweedehands winkel. ‘De eigenaresse deed mij allemaal leuke kleding aan en maakte foto’s van mij, waardoor ik mij op een gegeven moment bedacht: ik voel me echt goed in deze kleding. Op die manier creëerde ik mijn eigen stijl en mijn liefde voor vintage.’ Tegenwoordig kan Amber niet meer zonder het tweedehands winkelen en bestaat meer dan de helft van haar collectie uit tweedehands kleding. Haar stijl is erg veranderlijk en door vintage kleding te dragen komt ze ook nog eens aan mooie stukken die niemand heeft. Vintage kleding vertelt volgens haar een verhaal en het idee dat haar kleding uit verschillende landen en van verschillende mensen komt, vind ze erg leuk. ‘Het kledingstuk heeft voordat het bij mij was een heel ander leven geleid. Dat maakt vintage zo uniek.’

United Wardrobe is een online platform waarop tweedehands kleding gekocht en verkocht kan worden. Het platform heeft zo’n drie-en-een-half miljoen gebruikers uit Nederland, Frankrijk en België. Van Zara bloesjes tot Louis Vuitton tassen, alles is er te vinden. United Wardrobe zorgt volgens mede-eigenaar Thijs Verheul voor meer bewustzijn en uiteindelijk zo ook duurzaamheid. ‘Mensen zullen altijd nieuwe kleding willen hebben, maar wij zorgen ervoor dat ze er bewuster mee omgaan waardoor die gigantische overproductie van kleding een stukje terug zal gaan.’ Verheul draagt zelf ook alleen maar kleding van United Wardrobe.  ‘Deze broek is toevallig van Tim Hoffman.’ Ook bekende influencers gebruiken het platform om hun kleding te verkopen. Dus als je geluk hebt, scoor je nog eens een item van Anna Nooshin of Monica Geuze.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *