Aantal beleggende millenials neemt toe

Aantal beleggende millenials neemt toe

In Nederland beleggen jongeren steeds vaker. Zo’n 35% van de beleggers is dertig jaar, of zelfs jonger. Daarbij nemen deze millennials ook meer risico door bijvoorbeeld het minder goed spreiden in verschillende aandelen. Waar moeten jongeren op letten willen zij deze risico’s vermijden?

Millennials zijn een demografische generatie, geboren tussen pakweg 1980 en 2000. Deze generatie is inmiddels oud genoeg om een eigen vermogen te hebben en dit vermogen te gaan beleggen. Volgens belastingadviseur bij KPMG Meijburg & Co Willem Neuvel, is beleggen niks anders dan het geld wat je hebt in verschillende producten steken. “Denk hierbij aan bijvoorbeeld aandelen. Dat zijn in principe stukjes van een bedrijf. Eigenlijk investeer je in dit geval je geld gewoon in een bedrijf.”

Neuvel is bekend met de risico’s die het concept van beleggen met zich meebrengen. “Beleggen is iets anders dan sparen, waarbij niemand echt aan je geld kan komen. Er zitten risico’s aan, waardoor je een ander rendement krijgt. Als je belegt in een aandeel, investeer je in feite in een stukje van een bedrijf, en heb je recht op een stukje aandeel in de winst. Als dit bedrijf failliet gaat, ben je je geld kwijt.”

Toch vindt student Paulien Wesseling beleggen een goed idee. Zij leent tijdens haar studie maximaal bij, en belegt dit geld momenteel bij Robeco. “Ik beleg omdat ik nauwelijks rente betaal over dit leengeld. Ik kan hier dus veel winst uithalen. Ik ga nu vooral, door gebrek aan ervaring, af op mijn intuïtie als het aankomt op beleggen. Daarom ben ik na een poosje bij een bank belegd te hebben, overgegaan naar Robeco. Ik heb veel vertrouwen in zo’n groot fonds, vandaar.”

Neuvel heeft een duidelijke mening over de toename van beleggende millennials: “Beleggen moet je eigenlijk alleen maar doen als je je dat financieel kunt veroorloven. Anders heb je, als het mis gaat, gewoon een groot probleem, zeker als jongere. Verdiep je goed in het bedrijf waarin je wilt beleggen. Als je geen kennis hebt van waar je in belegt, doe het dan alsjeblieft niet.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *