Greenpeace is met een nieuwe campagne gestart: Noodlanding. Ze geven de burger drie opties om uit te kiezen: een festival op Schiphol, opstaan voor het klimaat en kamperen op het aankomend nieuwe vliegveld in Lelystad. Tot 6 oktober kon je stemmen op jouw favoriete actie en deze week is de officiële bekendmaking. Dit alles om een stop te zetten op het vele vliegen en vooral om een stem te laten horen tegen het nieuwe vliegveld. 

Normaal gesproken zijn de voorbereidingen van de acties van Greenpeace geheimzinnig en niet bedoeld om met het grote publiek te delen. Deze keer pakken zij het anders aan. De acties zijn namelijk niet afkomstig van het Greenpeace-team, maar van de vrijwilligers van de organisatie. De afgelopen maanden heeft de organisatie talloze ideeën binnen gekregen. Ze zijn met meerdere mensen om de tafel gegaan en hebben de drie leukste uitgekozen.

Iedere sector krijg een CO2 norm, behalve de vliegsector. De CO2 norm is een hoeveelheid CO2 die iedere sector maximaal mag uitstoten. Greenpeace heeft een rapport gepresenteerd waarin staat dat Schiphol jaarlijks 13,6 miljoen ton CO2 uitstoot, dus het is dus opmerkelijk dat de vliegsector geen norm heeft.

Dewi Zloch is campagneleider van de actie Noodlanding en vertelt over de vele reacties die ze hebben gekregen op de actie. “Er zijn veel mensen die zich echt heel erg zorgen maken over de grote uitstoot van Schiphol, maar er zijn ook veel mensen die zich zorgen maken om hun gezondheid. We merken veel enthousiasme. Er zijn ook mensen met vragen: hoe moet dat nu met de luchtvaart? Ook daarover gaan we in gesprek.” Ook komen er meer laagvliegende vliegtuigen door het nieuwe vliegveld, doordat het vliegveld voornamelijk voor zakelijke reizen bedoeld is, dit is slecht voor de gezondheid voor omwonende.