Pakketjes uit Verenigd Koninkrijk na harde Brexit stukken duurder

Pakketjes uit Verenigd Koninkrijk na harde Brexit stukken duurder

Bron: Pixabay

Het is dan eindelijk bijna zover: eind deze maand zal op 31 oktober het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten. Het heeft een lange tijd geduurd. Op 23 juni 2016 ging de Britse bevolking naar de stembus om hun mening te geven. Met een kleine meerderheid van 52% werd er vóór het verlaten van de EU gestemd. Het lijkt dan nu wel echt te gebeuren, toch is er nog een grote kans dat het een no-deal Brexit wordt. Welke gevolgen heeft dit voor het importeren van pakketjes die wij bestellen vanuit het Verenigd Koninkrijk?

Een no-deal Brexit, oftewel een harde Brexit, houdt eigenlijk in dat er geen duidelijke afspraken gemaakt worden tussen de EU en het VK voor vertrek. Robert-Jan de Bree, docent International Business and Languages aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, legt uit dat daardoor vrij verkeer van mensen en goederen niet meer mogelijk zal zijn. “We zullen veel oponthoud bij de grens krijgen, waardoor pakketjes later zullen binnenkomen dan dat ze nu al doen.”

De kamer van Koophandel laat op hun website weten: “Het VK wordt zonder overgangsperiode gezien als derde land, buiten de interne markt en de douane-unie. Er ligt verder geen (preferentiële) afspraak op verlaging van invoerrechten. Het VK valt dan terug op de regels binnen de World Trade Organization (WTO). Deze WTO-regels beperken de openheid van handel en economie sterk.” Een derde land is een land dat niet bij de EU hoort. Door de WTO-regels kunnen de tarieven van invoerrechten erg hoog zijn, maar dat verschilt per product. “De prijzen met betrekking tot verzending kunnen oplopen tot zo’n veertig of vijftig euro per pakketje,” zegt De Bree. Daarbij ligt het ook aan wat voor producten je bestelt. Zo zullen bijvoorbeeld geneesmiddelen, thee en parfums vrij van invoerrechten blijven, zelfs na een eventuele harde Brexit.

Benieuwd naar hoe jongeren tegen de importkosten aankijken? Bekijk de video hieronder!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *