We zitten weer in oktober, ook wel bekend als stoptober. Stoptober is een belofte die veel jongeren ieder jaar aan zichzelf maken in de hoop dat dit de doorslag is om hun verslaving tegen te gaan. Velen kopen nog een laatste pakje, gaan gewoon “cold turkey” of gaan over op de e-sigaret. Wat als dat alles de laatste stoptobers niet heeft geholpen? Zijn jongeren bereid om over te stappen naar een iets meer alternatieve methode?
Overal in Nederland bieden hypnotherapeuten “stoppen met roken”-therapie aan. En ook al is nooit bewezen dat dit werkt, beweren de meeste van die therapeuten dat hun methode 100% effectief is en snel werkt, vaak al na één of twee sessies. In de video hieronder spraken wij met Jorrit de Feber (hypnotherapeut) over dit onderwerp.

Hypnotherapie heeft dus helemaal niet die 100% garantie van werken, maar zijn er toch jongeren die zich getrokken voelen? Sven(student) geeft daar antwoord op.

“Ik doe nooit zo per se mee aan stoptober, maar ik heb wel een paar keer een poging gedaan om te stoppen. Ik heb bandjes uitgeprobeerd, dat was wel een gekke methode eigenlijk. Ik kwam erop via een vriend en ik moet zeggen dat het voor een paar maanden heeft geholpen en dat ik toen van vaste roker naar compleet niet-roker ben gegaan. Na die maanden is het echter weer fout gegaan, het is toch een hardnekkige verslaving.

Ik denk dat ik me wel enigszins getrokken zou voelen door hypnotherapie, maar puur omdat die tapes vergelijkbaar zijn. Het is voor mij niet zo’n heel gekke gedachte. Wel heb ik een beetje een bezwaar tegen het idee van hiervoor veel geld betalen. Roken kost namelijk al veel en een goede reden om te stoppen is om geld te besparen.”

Benieuwd naar de mening van nog een rokende student en de mening van Jorrit de Feber? Klik dan even op de video hieronder.