Duizenden boeren trokken vorige week dinsdag met honderden tractoren naar het Malieveld in Den Haag. Het resultaat was voor iedere Hagenees en automobilist merkbaar: vrijwel overal waren files en Den Haag was met de auto praktisch onbereikbaar. Maar waarom deden de boeren dit, een groep die normaal gesproken niet zo snel demonstreert?

De onvrede is er al langer. Nadat in mei dit jaar een varkensboerderij in Boxtel door dieractivisten werd bezet werd actiegroep Farmers Defence Force (FDF) opgericht, naar eigen zeggen om landbouwers en hun families tegen klimaatextremisten te beschermen. Sinds de oprichting is de groep flink gegroeid: de Facebookpagina telt nu al ruim 35.000 leden. FDF organiseerde samen met een andere actiegroep, Agractie, het boerenprotest van vorige week.

Pers en politiek

De boeren vinden dat ze oneerlijk worden behandeld in de pers en in de politiek. Met name het voorstel van D66-kamerlid Tjeerd de Groot om de veestapel te halveren heeft kwaad bloed gezet. Hoewel de andere regeringspartijen dit niet zien zitten en de kans van slagen van dit voorstel niet groot is, voelen de boeren zich toch erg bedreigd.

Ook vinden de boeren dat de schuld voor het stikstofprobleem te veel bij hen wordt neergelegd. Door een uitspraak van de Raad van State mag er een maximale hoeveelheid stikstof worden uitgestoten in de buurt van natuurgebieden. Hierdoor moet alle stikstof dat wordt uitgestoten ergens anders gecompenseerd worden, veel groepen pleiten ervoor om dit bij de boeren te doen.

De Nederlandse pers zou ook te veel naar klimaatactivisten luisteren en te weinig naar de boeren. Volgens de demonstranten is er niet genoeg oog voor een andere denkwijze in de media. Enkele demonstranten liepen dan ook met ‘’NOS = Fake News’’ borden rond. Op de ochtend van de demonstratie in Den Haag stonden er ook tientallen demonstranten bij het hoofdkantoor van de NOS in het Mediapark te Hilversum.

Uitzichtloos en zonder opvolging

Vroeger was het in veel boerenfamilies als vanzelfsprekend dat een van de zoons zijn vader zou opvolgen in het bedrijf. Tegenwoordig is dat een stuk anders: veel kinderen zien dat niet meer zitten. Omdat veel boeren door slechte contracten met supermarkten en andere afnemers ook niet meer zo veel met hun goederen verdienen als vroeger, ziet hun toekomst er wat bleekjes uit.

Tegelijkertijd staan boeren onder druk om hun bedrijf te vernieuwen, om de uitstoot van hun bedrijf te verminderen. Dit is vaak een dure grap, een waarvoor ze geen geld hebben. Om al deze redenen overwegen veel boeren om te stoppen. De overheid is met een oplossing gekomen voor het stikstofprobleem: vieze boerenbedrijven in de buurt van natuurgebieden te saneren. De boer wordt dan uitgekocht, maar niet gedwongen om te stoppen. Boeren die nog wel door willen gaan kunnen subsidie krijgen om hun bedrijf te vernieuwen.

Voor de boeren van Farmers Defence Force is het niet genoeg. 16 oktober gaan ze weer de strijd aan met ‘’de echte vervuilers’’ van Nederland, maar het is onduidelijk wie dit dan precies zijn. Bij dit protest willen ze weer met tractoren naar Den Haag, deze keer met een nog grotere groep. Ook willen ze het Binnenhof bezetten totdat hun eisen worden ingewilligd. Maar of dat ze zal lukken, moet nog blijken.