Nog een lange weg te gaan voor Nederlandse LHBTI’s

Nog een lange weg te gaan voor Nederlandse LHBTI’s

Uit de kast komen, voor de één is het wat makkelijker dan voor de ander. Als je uit de spreekwoordelijke kast komt, vertel je aan je omgeving over je seksuele geaardheid of genderidentiteit. Afgelopen vrijdag 11 oktober was het Nationale Coming-Outdag. Op deze dag besteedt heel het land aandacht aan de mensen die openlijk uit komen voor hun seksuele geaardheid, zoals lesbiennes, homo’s, biseksuele of transgenders.

Sinds 2009 wordt ieder jaar op 11 oktober de coming-out gevierd. Tien jaar geleden riep Ronald Plasterk – toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – deze dag uit tot de Nationale Coming-Outdag. Hij heeft deze dag in het leven geroepen om de sociale acceptatie van de LHBTI’s te bevorderen. Onder LHBTI’s vallen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen.  Deze dag onderscheidt zich van de Canal Pride en Roze Zaterdag, omdat het een nationale viering is. De andere twee evenementen worden op centrale plaats in Nederland gevierd, zoals Amsterdam of Utrecht. De Nederlandse Coming-Outdag had tot 2014 ieder jaar een thema. Zo was 2009 ‘Roze senioren’, 2010 ‘Stop het geweld’, 2011 ‘Uit de kast werkt beter (kunnen zijn wie je bent op de werkvloer’, 2012 ‘Uit de kast scoort (lhbti-acceptatie in de sport)’2013 ‘mannelijke vrouwen en vrouwelijke mannen’, 2014 ‘Bi zijn is ook een vak’. Sinds 2015 heeft deze dag geen specifiek thema meer Ieder jaar staat nu in het teken van ‘jezelf kunnen zijn op welke manier dan ook’.

Tolerant Nederland lui geworden?

Nederland is over het algemeen een tolerant land wat betreft de sociale acceptatie. Dit komt mede door COC. Een homo-organisatie dat al sinds 1946 opkomt voor de belangen van de LHBT-gemeenschap. Deze organisatie zet zich in voor de gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI’s in Nederland en het buitenland. Daarnaast krijgt COC in de jaren 70 van vorige eeuw officiële erkenning als vereniging. De tolerantie is ook te zien aan het homohuwelijk dat in Nederland als eerste land ter wereld in 2001 werd geaccepteerd en liep hiermee voor op andere landen. Alleen is Nederland sindsdien geen koploper meer. “Na de legalisatie van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht is Nederland lui geworden”, vertelt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug aan de Volkskrant.

Waar Nederland eerst koploper was, is het nu gezakt naar de twaalfde plaats in het peloton, zoals te zien is in de Rainbow Europe-Indexvan ILGA-Europe (the European Region of the International Lesbian, Gay, Biseksual, Trans and Intersex Association). In deze index wordt gekeken naar het aantal rechten voor lhbti-ers. In Nederland zijn onder andere de rechten van transpersonen en intersekse personen nog niet goed geregeld. Zo bestaat er bijvoorbeeld geen verbod op het discrimineren van deze groepen. Malta is op dit moment met 90,35% de koploper. Malta heeft bijvoorbeeld dingen voor transpersonen goed geregeld, zoals de mogelijkheid om een x in je paspoort te zetten.

Transpersonen hebben het nog moeilijk in Nederland

Ondanks dat Nederland op de 12eplaats staat en slecht scoort op het gebied van wetgeving, is Nederland relatief gezien een fijn land op in te wonen. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Nederlanders denken steeds positiever over homoseksualiteit. In 2017 stond ongeveer twee derde van de Nederlanders hier positief tegenover, in 2006 was dit iets minder dan de helft.

Echter is het positieve beeld tegenover transpersonen in 2017 maar 57%. Deze groep ervaart volgens SCP ook het meest onveilige gevoelens en pestgedrag. 20% van de jonge transpersonen gepest. Daartegenover wordt slechts 10% van niet-transgender jongeren gepest. Ze hebben relatief ook meer te maken gehad met verwaarlozing en mishandeling thuis, zoals onvoldoende steun, achterstelling, bedreiging en geweld.

Ook al lijkt Nederland zo’n tolerant land, op de eerste plek staan we nog lang niet. Er is dus nog een lange weg te gaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *