In de Bijzondere Eredivisie krijgt iedereen een kans

In de Bijzondere Eredivisie krijgt iedereen een kans

Bron: Karlijn Koopmans

Op initiatief van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) is de Bijzondere Eredivisie gestart. De stichting wil met deze competitie een podium scheppen voor g-spelers met ambitie. Sinds dit seizoen is het voor hen mogelijk om te spelen voor een eredivisieclub in een unieke competitie. Voor veel g-voetballers is dit natuurlijk een droom die eindelijk uitkomt.

FC Utrecht als team in de Bijzondere Eredivisie

Een seizoen lang spelen de g-teams van SC Heereveen, ADO Den Haag, FC Groningen, De Graafschap, Heracles Almelo, Excelsior Rotterdam, FC Emmen, VVV Venlo, FC Utrecht en Ajax tijdens verschillende rondes een aantal wedstrijden tegen elkaar. Jos Bladt, trainer van v.v. Brederodes Vianen, is samen met de andere trainers apetrots op zijn team. De ploeg gaat sinds dit seizoen in de Bijzondere Eredivisie de strijd aan als FC Utrecht. “Het is heel belangrijk dat ook kinderen met een beperking de kans krijgen om op hoog niveau te spelen”, aldus Jos.

Letterlijk en figuurlijk buitenspel

In Nederland hebben zo’n 100.000 kinderen te maken met een beperking. Zij zitten bijvoorbeeld in een rolstoel of hebben een verstandelijke of geestelijke beperking. Mariël Verburg, communicatieadviseur van Stichting voor het Gehandicapte Kind, laat weten dat de kinderen vaak letterlijk en figuurlijk buitenspel staan. Voor hen is het juist belangrijk om te sporten, want sport versterkt je gezondheid, zelfvertrouwen en samenspel. “Door samen te sporten maken ze vriendjes en vriendinnetjes en dat is heel belangrijk voor een groep die bovengemiddeld vaak eenzaam is”, aldus Mariël.

Komend seizoen

“Het wordt echt een super druk seizoen”, vertelt Jos. Het team speelt namelijk als v.v. Brederodes negen wedstrijden in de KNVB competitie. Omdat ze nu ook voor FC Utrecht spelen, komen daar nog vier wedstrijddagen bij. Dat is eigenlijk een soort klein toernooitje, want op zo’n wedstrijddag spelen ze drie keer tegen andere teams. Daarnaast heeft de ploeg nog best veel toernooien. FC Utrecht traint twee keer in de week voor deze wedstrijddagen. Ook voor vervoer naar de wedstrijden is gezorgd. Voor de verre wedstrijddagen worden ze met een échte FC Utrecht spelersbus gebracht. Rens, een speler uit het team van FC Utrecht, vertelt hoe onwijs gaaf hij dat vindt. “Het is voor mij een droom om als echte eredivisie speler de strijd aan te mogen gaan.”

Luister hieronder naar de volledige reportage over de training van FC Utrecht:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *