De stuiterballen vlogen om je oren afgelopen zaterdag in Utrecht Leidsche Rijn. Organisatie ‘Utrecht Stuitert’ organiseerde de eerste editie van de stuiterballenrace in Utrecht. Tijdens deze race werden er 10.000 stuiterballen gelanceerd om zo geld op te halen voor het goede doel, het Prinses Maxima Centrum. Een kleurrijke boel met aan het einde van de dag, een mooi opgehaald bedrag.

Het centrum van Utrecht Leidsche Rijn werd afgelopen zaterdag drukbezocht tijdens de eerste editie van de stuiterballenrace. Het Brusselplein was omgetoverd tot een parcours die de duizenden balletjes af moesten leggen om zo mooie prijzen te kunnen winnen. Het bedrag dat met het verkopen van de lootjes werd opgehaald, wordt gedoneerd aan het Prinses Maxima Centrum.

De bedoeling van de race, was om zo veel mogelijk geld op te halen door middel van het verkopen van lootjes. Bij het kopen van een lootje, ging de ene helft van het papieren lootje in de grabbelton en was de andere helft van het papiertje voor de koper . De lootjes hadden verschillende kleuren die matchte met de verschillende kleuren van de stuiterballen. Paarse, oranje, gele en nog meer kleuren stuiterballen, konden tijdens het parcours in verschillende mandjes vallen. Viel er een oranje stuiterballetje in zo’n mandje, dan maakte de mensen met de oranje lootjes kans op mooie prijzen. Denk hierbij aan kaartjes voor Duncan, boodschappentegoed van €125,- van de Jumbo of een Huawei  tablet. Na het grabbelen in de ton van de oranje lootjes,  werd  het nummer van dit lootje omgeroepen en werd de gelukkige winnaar naar voren gehaald.

Organisatie Utrecht Stuitert

De organisatie van het evenement, Utrecht Stuitert, is opgezet door een vriendengroep van de Ronde Tafel Utrecht. “Regelmatig doen wij iets voor het goede doel,” vertelt medeorganisator  Gijs Moonen. Hij stond afgelopen zaterdag bij het loket waar de prijzen werden uitgereikt. Tjibbe Teernstra, de organisator van Utrecht Stuitert, heeft dit evenement opgericht om op een leuke manier geld op te halen voor het Prinses Maxima Centrum. “De bedoeling van Utrecht Stuitert is dat wij enerzijds, kinderen een leuke dag bezorgen en anderzijds, en dat is ons hoofddoel, een heel mooi geldbedrag op te halen voor het goede doel”, aldus Teernstra.

Prinses Maxima Centrum

Het goede doel, het Prinses Maxima Centrum, is een centrum voor kinderoncologie. Het centrum heeft één missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven (1). Het centrum brengt hoge research en complexe zorg bij elkaar, om zo dichterbij genezing van kinderkanker te kunnen komen. Dit doel raakt velen van de vriendengroep  van de Ronde Tafel, een groep van 30-jarigen dat zelf ook net kleine kinderen heeft. De keuze om geld op te halen voor dit doel, was dus ook snel gemaakt.

Verloop van de dag

Ondanks de regen, was het een erg geslaagde dag. De dag begon met het verkopen van lootjes. Om twaalf uur ’s middags kwamen de eersten al hun lootjes kopen, om deze vervolgens twee uur later in te kunnen zetten bij de race. Verschillende kleuren lootjes vlogen de toonbank over en verscheidene hiervan werden beloond met een prijs. De prijzen, gesponsord door participerende ketens, liepen erg uiteen. Van personal trainingen tot gratis een minuut lang shoppen bij de Jumbo, of het live zien van de Eurovisie-fenomeen Duncan Lawrence. Naast het verkopen van lootjes, kon er ook gegrabbeld worden. Bij de drie grabbelbakken, kon er voor een bescheiden donatie gegrabbeld worden. De bakken, één van twee euro, één van vijf en één van acht euro, gaven alle drie andere prijzen van verschillende prijscategorieën . Een hogere donatie werd dus beloond met een ‘mooiere’ prijs, denk hierbij aan een kleine pannenset bij donatie van twee euro en een prinsessentent bij een donatie van acht euro. De echte fanatiekelingen mochten voor twaalf-vijftig in alle bakken grabbelen en met drie prijzen naar huis gaan.

Het geld dat is opgehaald bij het verkopen van lootjes en de grabbeltonnen, wordt op dit moment nog berekend, maar zou volgens de organisatie na het aftrekken van de kosten, rond de €12.000 liggen. Voor een eerste editie een erg mooi bedrag. Voorafgaande stuiterballenraces in andere plekken van Nederland, zoals in 2017 in Hoogeveen, leverde zo’n €15.000 op (2).  De stuiterballenrace in Alphen a/d Rijn, ook in 2017, leverden zo’n €24.000 op (3).  De stuiterballenraces zijn dus een groot succes en zo ook in Utrecht. Hopelijk zien we volgend jaar weer duizenden, kleurrijke, en niet te vergeten: gerecyclede stuiterballen door Utrecht denderen.

(1) Prinses Maxima Centrum

(2) De Hoogevener

(3) Alphens.nl