Aantal ratten in Nederland sterk toegenomen

Aantal ratten in Nederland sterk toegenomen

Rat drinkt uit beker op straat. Foto: unsplash.com

Het aantal ratten in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook de komende jaren zal dat aantal nog stijgen. De oorzaak van het probleem, kan het besluit van de overheid zijn. Burgers en boeren mogen binnenkort geen gebruik meer maken van chemische bestrijdingsmiddelen, het gif kan namelijk ook bij roofvogels schade aanrichten. Het besluit gaat vanaf 2023 in. 

Gif 

Het was al verboden om rattengif buiten te gebruiken. Vanaf 2023 wordt het dus ook verboden om de korrels binnen te gebruiken. Alleen professionele bedrijven mogen daar hier nog gebruik van maken. Particulieren mogen nog wel gebruik maken van de traditionele rattenval, alleen gebeurt het vaak dat ratten daarmee niet gevangen worden. Volgens de website vangooiwinkel.nl kunnen mensen het beste tijdens het activeren van de val handschoenen dragen. Ratten kunnen namelijk heel goed mensengeur opsporen en zodoende bij een val vandaan blijven. 

Geen cijfers bekend 

Hoeveel ratten er in Nederland rondlopen en hoe groot de groei van de populatie wordt, is niet bekend. Wel worden er steeds meer meldingen gemaakt van overlast. Onderzoeksinstituut RIVM heeft al meerdere keren een poging gedaan om het aantal ratten in beeld te brengen. Dit levert alleen geen eenduidig beeld op. 

Bestrijding 

Ratten komen voornamelijk af op warmte en voedsel. Ze zijn vaak te vinden in kruipruimten, parken en riolen. De website milieucentraal heeft een aantal tips om ratten te voorkomen. Zo is het belangrijk om al je voedsel in afgesloten bakken te bewaren. Dit zorgt ervoor dat ratten minder snel op voedsel afkomen. Ook is het belangrijk om luchtgaten in het huis dicht te maken. Wel waarschuwen ze ervoor om genoeg ventilatie in je huis te houden. Daarnaast is het verstandig om het gaas van bijvoorbeeld kippenhokken zo te maken, dat ratten er niet doorheen kunnen. Dit voorkomt dat de beesten niet kunnen mee-eten van het kippenvoer. 

Eikenprocessierups 

Om de groei van de ratten te voorkomen, is er een onderzoek nodig. Het probleem kan anders net zo erg worden als de eikenprocessierups. Dit jaar was de eikenprocessierups vaak in het nieuws. Nog nooit ondervonden zoveel mensen last van de rups. De brandharen van het kleine beestje kunnen jeuk en een geïrriteerde huid veroorzaken. 

De eikenprocessierups verandert in een vlinder die maar een week leeft. Vandaar dat de vlinder ook de naam van de rups heeft. De vrouwtjes lokken de mannetjes door geurstoffen. Daarna paren ze en legt het vrouwtje ongeveer 200 tot 300 eitjes. 

Voor de rups waren er weinig oplossingen, maar de gemeente Sittard-Geleen had wel een manier gevonden. Zij kampen namelijk als sinds 2001 met een overschot van de kleine beestjes. De gemeente spuit de bomen precies op het goede moment in het voorjaar met een bacteriepreparaat. Als de eikenprocessierups dan een hap van de eik neemt, eet de rups ook de bacteriën op. Het gevolg: de beestjes krijgen een gat in hun maag en gaan dood. Deze manier van bestrijden kan geen schade bij roofvogels aanrichten. Of deze methode ook bij ratten toegepast kan worden, is onbekend. 

Ziekte van Weil 

Ratten kunnen de bacterie Leptospirose bij zich dragen. Ze verspreiden de ziekte door hun urine in grond, riool en in openbaar water achter te laten. De bacterie kan uiteindelijk bij mensen de ziekte van Weil veroorzaken. Symptomen zijn: plotselinge hoge koorts, koude rillingen, buikpijn, braken, spierpijn en hevige hoofdpijn. De tijd tussen besmet raken en ziek worden, is gemiddeld 2 tot 30 dagen. De ziekte kan dodelijk zijn, maar is meestal te behandelen met medicijnen. Soms is opname in een ziekenhuis nodig. Over het algemeen worden zijn de patiënten na enkele weken weer de oude. Wel kun je je daarna nog enkele maanden moe voelen. De ziekte wordt het vaakst overgedragen op plekken waar veel ratten komen, zoals sloten, plassen en meren. Er is een extra grote kans op besmetting voor mensen die werken in het riool werken, met grond of in open water. Ratten kunnen de bacterie ook overgedragen aan het vee. Ze vervuilen het veevoer met hun poep en urine. 

Het onderzoek naar het aantal ratten in Nederland wordt waarschijnlijk uitgevoerd door de universiteit in Wageningen. Later dit jaar komt het RIVM met een evaluatie van de rattenbestrijding door gemeenten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *