St. Antonius ziekenhuis komt in actie!

St. Antonius ziekenhuis komt in actie!

Foto: Lara Smit

Aankomende donderdag, op 17 oktober, gaat een deel van het personeel van het St. Antonius ziekenhuis in Utrecht, Nieuwegein en Woerden actie voeren voor een betere cao. ‘Staken’ zouden ze het niet noemen, want dat mag officieel niet, maar een zondagsdienst draaien mag wel. Alles wat geen spoed heeft, gaat niet door.

De cao-onderhandelingen met de vakbonden en het Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn vastgelopen. De huidige cao is al ruim 100 dagen verlopen, dus is het nu tijd voor actie. De actie is onderdeel van een landelijke estafette waar zeventien ziekenhuizen aan mee doen. Eén voor één voeren ze actie in de strijd voor een betere cao. Op 18 september beet het Ommelander ziekenhuis in Groningen het spits af en nu is het St. Antonius in Utrecht, Nieuwegein en Woerden aan de beurt. De “WIJ P(R)IKKEN HET NIET MEER!” en de “#DOEISLIEF MINDER DAN 5% IS NAIEF. GOEDE CAO = GOEDE ZORG” -posters vallen meteen op wanneer je op de afdeling dialyse aankomt in Nieuwegein. Op deze afdeling is Sylvia de Graaff werkzaam, zij maakt onderdeel uit van het actiecomité en heeft zich de afgelopen tijd veel bezig gehouden met de aankomende actie.

“Wij hopen op loonsverhoging, betere vergoeding bij de ORT, dat is de onregelmatigheidstoeslag, een betere balans tussen werk en privé en een betere reiskostenvergoeding”, vertelt Sylvia. Ondanks dat het natuurlijk niet mogelijk is om het hele ziekenhuis plat te leggen, hopen de actievoerders hiermee wel aandacht te kunnen generen voor het probleem. Hopelijk gaat het draaien van een zondagsdienst (waarbij alleen spoedgevallen behandeld worden) bij een aantal afdelingen en een aantal ludieke acties in het ziekenhuis hierbij helpen.

“De operatiekamers gaan bijvoorbeeld dicht, er worden alleen acute gevallen behandeld. De O.K. wordt dan bijvoorbeeld naar de hal verplaatst waarbij ze mensen gaan leren hechten of reanimeren. Ze laten dingen zien die op de O.K. gebeuren. Iedereen die donderdag staat ingeroosterd, komt ook gewoon naar het ziekenhuis, maar heeft dan de handen vrij voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld administratie”, gaat Sylvia verder. “We gaan in ieder geval in het ziekenhuis informatie verspreiden over de actie en we gaan ook op elke locatie een moment met elkaar stilstaan bij de actie.”

De reactie van het St. Antonius ziekenhuis staat op de website, samen met een uitgebreide FAQ voor patiënten. “Het St. Antonius Ziekenhuis heeft er begrip voor dat medewerkers, ook in ons ziekenhuis, aandacht vragen voor het belang van een goede cao. Het is helaas niet te voorkomen dat de aangekondigde actie op de genoemde afdelingen gevolgen heeft voor onze patiënten. Dat vinden we heel vervelend.” Verder wordt er uitgelegd dat de spoedzorg gewoon door gaat, dat de meeste patiënten die op die dag afspraken hebben al op de hoogte zijn gebracht en dat de actie niet tegen het St. Antonius ziekenhuis zelf is, maar tegen het collectief van ziekenhuizen.

Toch benadrukken zowel het ziekenhuis als Sylvia dat de zorg voor de patiënt natuurlijk altijd voor gaat. “De patiëntenzorg en de acute zorg blijven natuurlijk gegarandeerd. Dat staat nog steeds voorop, want daar zijn we voor; het zorgen voor de patiënt”, legt Sylvia uit.

De afdelingen die zondagsdiensten gaan draaien zijn, zoals de website van het St. Antonius vermeldt: Verpleegafdeling 4B (orthopedie), OK (Nieuwegein en Utrecht), Verpleegafd. 5C (neurologie/interne geneeskunde), Intensive Care (Nieuwegein en Utrecht), Bureau zorgbemiddeling (Nieuwegein en Utrecht), Radiologie (Utrecht en Woerden), Endoscopie (Nieuwegein en Utrecht), Dialyse (Nieuwegein), CSA en SRD (Nieuwegein en Utrecht), Flexbureau (Nieuwegein).

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *