50 jaar internet brengt ook gevaren met zich mee

50 jaar internet brengt ook gevaren met zich mee

Bron: Werner Moser

Eind oktober 1969 werd de eerste computerverbinding gemaakt met het ARPANET. Dit is de voorganger van het internet zoals we die nu kennen. Deze verbinding is dit jaar dus precies 50 jaar oud.
Het netwerk is opgericht door de Amerikaanse defensieorganisatie ARPA (Advanced Research Projects Agency). Zij waren verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de militaire technologie en deden daarvoor ook veel onderzoek. Omdat krachtige computers rond de jaren zestig weinig beschikbaar en erg duur waren, was het efficiënter voor de onderzoekers om gebruik te maken van één netwerk waarmee meerdere gebruikers gegevens en programma’s konden uitwisselen.

Het internet heeft ons de afgelopen 50 jaar veel gebracht, we kunnen makkelijk online eten of kleding bestellen en met één klik jezelf updaten over het nieuws vanuit de hele wereld. Er zijn door het internet enorm veel manieren waarop je online-informatie kan verkrijgen, denk aan online bibliotheken, encyclopedieën, nieuwsarchieven en nog meer. Het internet heeft ook de manier waarop wij contact hebben met onze vrienden en familieleden veranderd, we kunnen gemakkelijk door een paar klikken onze leukste momenten delen via Instagram of facebook. We kunnen data van de ene kant van de wereld in een paar seconden naar de andere kant van de wereld sturen. Maar dit brengt ook risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan virussen, fraude, phising en hackers.
Volgends CBS Statline hebben in Nederland 97% van de personen die 12 jaar of ouder zijn toegang tot het internet in 2019. Er zijn dus veel mensen die mogelijk gevaar kunnen lopen op een van deze risico’s.

Oktober is de Europese maand van de Cyberveiligheid. Tijdens deze maand wordt het belang van cyberveiligheid en informatieveiligheid onder burgers en organisaties gepromoot. cybersecuritymonth.eu schrijft op haar website dat er verschillende activiteiten worden georganiseerd om internetgebruikers bewuster te maken van de gevaren die het internet met zich mee brengt. Het doel is uiteindelijk om bewustzijn en verandering van online gedrag te creëren. De European Union Agency for Network and Information Security (ENISA), Europese commissie DG CONNECT en partners organiseren de Europese maand van de Cyberveiligheid elke oktober sinds 2012. In Nederland geeft de organisatie Alert Online voorlichting over hoe je om moet gaan met cybercriminaliteit.

Techjournalist Joost Schellevis schrijft verhalen over privacy, hacken en ICT- Wetgeving. Hij vertelt dat de meeste mensen geen idee hebben hoe het internet er werkelijk aan de achterkant uitziet. ‘’Veel mensen zijn zich niet bewust van wat het internet allemaal weet en kan.’’ Maar je kan het de mensen volgens Schellevis niet kwalijk nemen. ‘’Ik heb zelf bijvoorbeeld een auto, maar ik weet ook niet alles over auto’s’’.

Er zijn de afgelopen jaren ook steeds meer nieuwe technologieën bij gekomen zoals ‘the internet of things’. Volgends Oxford dictionaires is ‘the internet of things’ een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen wisselen. Denk bijvoorbeeld aan automatische stofzuigers die zich zelfstandig over de vloer bewegen. Schellevis vertelt dat nieuwe technologieën heel leuk kunnen zijn, maar dat het heel lastig is om vanuit de buitenkant te zien of het apparaat veiligs is. ‘’Bij nieuwe technologieën kan het een kwestie van seconden zijn voordat hackers erin zitten, hier maak ik me zorgen om en ik vind dat apparaten bepaalde beveiligingsregels moet hebben.’’

Het internet heeft zich de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld, de hackers ontwikkelen zich daardoor ook mee en worden steeds professioneler in hun werk. Schellevis: ‘’Je ziet dat er een business wordt gemaakt van websites hacken, het is een soort handeltje geworden om websites te kraken, wachtwoorden te verkrijgen en die dan te verkopen’’.

Je kunt nooit 100% voorkomen gehackt te worden, maar je kan wel verschillende dingen doen om de kans kleiner te maken. Behoud bijvoorbeeld niet te lang hetzelfde wachtwoord en maak ze niet te simpel, zet tweestaps authenticatie aan en geef je telefoonnummer, woonadres of e-mailadres niet zomaar weg op het internet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *