E-sigaretten: Het nut van een verbod

E-sigaretten: Het nut van een verbod

Het aantal e-sigaret gebruikers in Nederland met longklachten is van 3 naar 8 toegenomen. Daarom pleit nu de Nederlandse vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) voor een volledig verbod. Of dit de juiste oplossing is, is nog de vraag.

De eerste elektrische verdampers waren er al in 1927. Toch is het jaar 2000 het belangrijkste jaar van de E-sigaret. Geneeskunde expert en CEO van firma Dragonite International Limited Hon Lik vond in dit jaar de elektrische sigaret uit zoals we hem vandaag de dag kennen.

Hij was zelf een zware roker en kreeg op een nacht in 2000 een infectie aan de luchtwegen. Toen hij die nacht sliep droomde hij dat hij aan het verdrinken was in een diepe zee. Plots verdampte al het water en zag hij zichzelf liggen op een wolk van kleurrijke damp. Het idee is op dat moment ontstaan. Dit is in ieder geval wat hij zelf zegt.

Hij ontwikkelde een klein apparaat dat aangedreven wordt door batterijen en nicotine houdende vloeistof kan verdampen. Het wordt geactiveerd door het nemen van een trekje, hierdoor ontstaat een vacuüm wat een schakelaar overhaalt. Er werd vermeend dat de damp niet de teer, koolmonoxide en andere gevaarlijke kanker wekkende stoffen die in sigarettenrook voorkomen zou bevatten. Althans, tot een recentelijk Amerikaans onderzoek (Ndunda, 2019) aantoont dat de e-sigaret toch erg schadelijk blijkt te zijn.

In Amerika meldde eind 2018 de eerste e-sigaret rokers zich met longklachten, niet veel later ook in Nederland. De NVALT pleit nu voor een volledig verbod omdat er inmiddels 8 meldingen zijn van longklachten. In de tweede kamer is er begrip voor het pleidooi, zowel de PvdA als GroenLinks gaan kijken of een totaalverbod in Nederland mogelijk is. GroenLinks maakt zich voornamelijk zorgen over het toenemende vapen onder jongeren. Volgens Staatsecretaris Blokhuis kan een totaalverbod echter ‘niet zomaar’, het roken ervan zal wel in zijn geheel ontmoedigd worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *