“Oliebollen, nu al?!” is te horen van een voorbijganger die verbaast opkijkt dat de kraam al open is. Het is een traditie die inmiddels niet meer is weg te denken uit de Nederlandse cultuur: oliebollen. Met nieuwjaar en kerst is het bijna vanzelfsprekend dat men oliebollen eet. De eerste oliebollenkramen gaan meestal begin november open maar oliebollenkraam Vreeswijk is al sinds september open, genieten dus!

Remon Vreeswijk, de eigenaar van de oliebollenkraam, vertelt dat hij het hele jaar door oliebollen verkoopt op kermissen. “Zomers en in het najaar ben ik overal zo een beetje” vertelt Vreeswijk. In september reist hij naar Utrecht waar hij tot januari staat op het Vredenburg plein. Al meteen bij een ingang van Hoog Catharijne is deze kraam te vinden.

De familie Vreeswijk verkoopt niet alleen oliebollen maar daarnaast ook lekkernijen zoals Spaanse Churros, Wafels en zelfs veganistische oliebollen “we veranderen en we gaan met de tijd mee.” Zelfs vaste klanten kunnen elk jaar dus weer wat nieuws verwachten, ook al vinden ze het soms te vroeg om rond deze tijd al oliebollen te nuttigen “soms hoor ik van vaste klanten dat ik ze het vroeg vinden dat ik er al in september sta, maar ik doe het elk jaar.”

De bekende oliebollentest van het AD wordt elk jaar opnieuw uitgevoerd. Ook Vreeswijk is op die lijst terecht gekomen en dan wel op de 4e plek in 2015. Daarnaast heeft de oliebollenkraam ook andere certificaten en prijzen gewonnen dat de kwaliteit van de oliebol een goede naam geeft. Het is dus niet voor niks dat er nu al flink wat mensen langs gaan bij de kraam. Een klant vertelt dat hij er dit jaar al vijf op heeft en dat hij vindt dat de oliebollenkraam er het hele jaar door wel mag staan.

De oliebol is oorspronkelijk ontstaan in de 17e eeuw, het was een fijne maaltijd omdat het veel vet en calorieën bevatte wat goede bescherming bood aan de winterkou. Daarvoor bestond er een variant van de oliebol namelijk de oliekoek. Het deeg werd toen nog in een kleine laag vet gebakken waardoor het dus niet eens een oliebol kon zijn maar meer een oliekoek. In de 19e eeuw werd de oliebol de lekkernij zoals wij het nu kennen. De traditie om het tijdens oud- en nieuw te eten stamt van een soort traditie uit de late middeleeuwen waar de armere mensen getrakteerd werden op een oliekoek.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop de oliebol gemaakt kan worden: de standaard oliebol zonder krenten, een oliebol met krenten en de oliebol met fruitstukjes door het deeg heen. In de laatste paar jaren worden er allerlei nieuwe varianten van de oliebol gemaakt zoals dus de veganistische oliebol van familie Vreeswijk, de oliebol met pudding, de iets minder zoete volkorenoliebol. Daarnaast bestaat er de champagne oliebol met een ietwat misleidende naam, deze is namelijk niet gemaakt van champagne maar wordt bij een glas champagne gegeten.

Doordat er zo veel keus is wordt de concurrentie groot. Ook supermarkten en groothandels verkopen oliebollen waardoor de gespecialiseerde oliebollenkramen het nog moeilijker krijgen. Vreeswijk zegt daar niet veel last van te hebben “daar moet je gewoon op inspelen dat komt wel goed.”