De pompoen, een echt herfstproduct

De pompoen, een echt herfstproduct

Foto: Mark Verduijn

Het is weer herfst en dat betekend dat de pompoen weer volop in de verkoop gaat. De pompoen is een echt herfstproduct en daarom ook het meeste rond oktober in het straatbeeld te zien. De pompoen wordt vaak in verband gebracht met Halloween, maar de meeste mensen gebruiken het nog steeds om mee te koken, zo kan er soep mee gemaakt worden of kan je hem in de oven doen. 

Voor de soep of uit de oven, dit zijn bekende opties om pompoen te bereiden. Het herfstproduct wordt al duizenden jaren verbouwd. Al ver voor het jaar nul werden in Midden en Zuid-Amerika pompoenen verbouwd en gegeten. Pas rond de 16de eeuw verscheen de pompoen door de scheepvaarders uit die tijd in Europa. De pompoen is een plant die erg lijkt op de kalebas en ook familie is van de komkommer. De gezamenlijke naam van deze groep planten is ook komkommerplanten

Pas in mei wordt er begonnen met zaaien, “het is een tropische plant, dus die hebben warmte nodig om te groeien. Voor de bestuiving zaai ik zonnebloemen tussen de pompoenen, deze trekken veel bijen aan. Pompoenplanten moeten bestoven worden voordat er vruchten aan kunnen groeien. Nadat we gezaaid hebben gaan we handmatig verder met onkruid wieden, wij doen aan biologische teelt dus gebruiken wij geen sproeimiddelen. Wanneer ze eind augustus zo hard zijn dat je ze niet meer in kan duwen kunnen wij beginnen met de oogst. De pompoenen zijn dan goed hard en hebben een mooie oranje kleur. De laatste pompoenen oogsten wij dan in oktober. Na het oogsten gaan ze de kisten en dan gaan ze de schuren in voor bewaring. De sierpompoenen gaan door naar de tuincentra.” Verteld Mark Verduijn, pompoenverbouwer uit Flevoland.

Pompoenen kunnen enorm groot worden, hierom worden er elk jaar competities gehouden wie de grootste pompoen kan kweken. Zo is het NK pompoenkweken. In Nederland moeten we het doen met pompoenen die op zijn grootste maat, tussen de 500 en 700 kilo wegen. In de VS kunnen de aller grootste pompoenen soms tot boven de 1000 kilo wegen. In 2016 is het record van zwaarste pompoen gebroken door de Belg Matthias Willemijns. Zijn pompoen woog maar liefst 1190 kilo. Dat is bijna dubbel zo zwaar als de Grote Nederlandse pompoenen.

Het aantal pompoenboeren is de afgelopen jaren toegenomen, uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat er tussen 2015 en 2018 een groei heeft plaats gevonden van 49 pompoenbedrijven. Het aantal steeg van 317 tot 366 bedrijven. Al deze bedrijven verbouwen samen een oppervlakte van 914 hectare aan landbouwgrond. De grootst producerende provincie in Nederland wanneer het gaat om pompoenen is Flevoland. Dat met 53 bedrijven en 266 hectare aan grond, veruit de meeste pompoenbedrijven heeft. De provincie met het kleinste aantal bedrijven en landbouwgrond is Utrecht. Hier beslaan 9 bedrijven een oppervlakte van 11 hectare.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *