‘Jan is een rijke zakenman en Mohammed is een dief’: schoolboeken staan vol met stereotypen

‘Jan is een rijke zakenman en Mohammed is een dief’: schoolboeken staan vol met stereotypen

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Uit onderzoek van Universiteit Leiden blijkt dat in schoolboeken veel minder mannen dan vrouwen staan en dat er ook veel stereotypen worden gemaakt. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld vaker de ouderrol met huishoudelijke taken, terwijl mannen vaker beroepen hebben. Daarnaast blijkt ook dat mensen met een niet-westerse achtergrond minder in de boeken te zien zijn.

De onderzoekers hebben zestien boeken voor wiskunde en zeventien boeken voor Nederlands van verschillende uitgevers bekeken en onderzocht hoe er wordt omgegaan met diversiteit. Uit de resultaten blijkt dus dat kinderen al op jonge leeftijd geconfronteerd met stereotypen.

De 20-jarige Rebekka Timmer uit Hilversum is feminist en landelijk bestuurslid bij politieke partij BIJ1, ook wel bekend als de partij van partijleider Sylvana Simons, en heeft een duidelijke mening over de resultaten. “Het is absurd. Dit onderzoek duidt goed aan dat we een institutioneel probleem hebben met seksisme. Dat seksisme zelfs al in schoolboeken bij leerlingen wordt ingestampt”, legt ze uit. Het liefst zou Timmer in de toekomst zien dat de schoolboeken zijn aangepast en dat kinderen sowieso niet meer ingeprent worden met racisme en seksisme. Volgens haar is het in juist essentieel dat kinderen niet worden opgevoed met stereotypen, om ze op die manier de juiste normen en waarden aan te leren. Timmer: “Als je onze kinderen de norm meegeeft dat vrouwen de was doen en mannen het geld binnenslepen, of de stereotypering dat Jan een rijke zakenman is, maar Mohammed een dief is, dan zal dat doorwerken in de gehele samenleving.”

Timmer zet zich onder andere met haar rol bij BIJ1in voor gelijke rechten tussen ieder gender. “Ik ben er heel erg voor dat we gaan kijken naar een meer waarachtige representatie van de geschiedenis. Dat betekent dat wij niet-witte mensen en speciaal ook niet-witte vrouwen de rol gaan geven in geschiedenisboeken die zij daadwerkelijk hebben gehad. Dat geldt ook voor wiskunde- en Nederlands boeken waarin veel voorbeelden staan. Die moeten gewoon worden aangepast.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *