Landverraders of zondebok?

Binoy Kampmark

De derde grootste groep asielzoekers in Nederland zijn de Turken. Sinds de vermeende couppoging in 2016 worden er verschillende groepen mensen vervolgd in Turkije. Honderdduizenden mensen zijn uit hun functie ontheven of ontslagen en honderden mediakanalen zijn onder dwang gesloten. Naast de Koerden en uitgesproken critici, worden de mensen van de Hizmet-beweging als zondebok aangewezen door de Turkse regering. Zij worden gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep. Wie is Fetullah Gülen en wie zijn de zogenoemde Hizmet-aanhangers?

In de Turkse taal betekend Hizmet letterlijk dienstbaarheid. “De Hizmet-beweging verwijst naar de sociaal betrokken mensen die zich dienstbaar aan hun medemens willen opstellen en verzameld zijn rondom de ideeën van vooruitstrevende islamgeleerde Fethullah Gülen. De uitdagingen van de hedendaagse wereld zijn volgens Gülen hoofdzakelijk in drie domeinen te vinden: onwetendheid, armoede en verdeeldheid. Om deze drie uitdagingen aan te gaan stellen mensen uit de Hizmet-beweging zich dienstbaar op voor respectievelijk onderwijs, liefdadigheid en dialoog. Daarmee hopen zij een bijdrage te leveren aan het oplossen van eerdergenoemde uitdagingen.”, aldus hizmetbeweging.nl. Hizmet is een wereldwijde dynamische beweging die toegankelijk is voor iedereen en het kent geen lidmaatschap zoals bij verenigingen. Uitgesproken Hizmet sympathisant Reis Kurt legt het als volgt uit: “Als jij met een clubje vrienden fan bent voetbal kijken, dan kom je om de zoveel tijd samen om voetbal te kijken. Mensen die dat leuk vinden die sluiten zich hierbij aan, er is geen inschrijfprocedure.”

Ook in Nederland hebben veel Turkse Nederlanders hun mening klaar staan. Volgens tegenstander Mustafa Görgen zijn het landverraders en zijn ze verantwoordelijk voor slechte economie van het land. “Ze zijn net als ratten, door alle mensen in de regering te smokkelen zeg maar.”

Eerder deze maand is Ahmet Altan (67), schrijver en journalist, na tweeëneenhalf jaar vast te zitten kort vrij gekomen. Toen schreef hij in een opinie stuk dat hij verwacht opnieuw gearresteerd te worden. Dat stuk is wereldwijd vertaald, ook naar het Nederlands door de NRC. Ook hij wordt verdacht banden te hebben met de Hizmet-beweging en daardoor hebben rechters levenslang geëist. “Ik werd op een nacht uit de gevangenis vrijgelaten en men vroeg hoe het met me ging. Mensen wilden de vreugde horen die een persoon in zijn eerste moment van vrijheid na jaren gevangenis ervaart. Ik zei dat ik een beetje verdrietig was. Ik had duizenden onschuldige mensen achtergelaten…”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *