(Interview over Scientology begint vanaf 40:03)

Het woord Scientology werd door Lafayette Ronald Hubbard omschreven als “de studie van hoe weten te weten”. In 1923 is  Hubbard begonnen met het bestuderen van het verstand en de geest waarna hij in 1947 een manuscript publiceerde. Dit manuscript bevatte door hem genoemde ‘therapie’ die door de gewone mens toegepast kon worden. Door dit te delen met vrienden en familie is zijn werk in 1951 gepubliceerd als ‘Dianetics: De Oorspronkelijke These’. Zo is de Scientology kerk ontstaan.

De letterlijke omschrijving van het woord Dianetics is “wat de ziel via het verstand het lichaam aandoet”. Hubbard heeft zijn leven gewijd aan het onderzoeken van dit soort Dianetics en heeft dit door middel van de Scientology kerk gedeeld met anderen. Volgens de Scientology Kerk kunnen ongewenste gevoelsn zoals angst of zelfs psychosomatische ziekten met behulp van Dianetics als minder erg ervaren worden.

Naast de Dianetics heeft Hubbard ook een erecode geschreven die gelijk gesteld kan worden aan gedragsregels binnen de kerk. Al verwachtte Hubbard niet dat de erecode strikt werd nageleefd. “Een ethische code kan niet worden afgedwongen.” Het gaat om de manier van leven en Hubbard verwachtte al dat volgers een achteruitgang zouden meemaken als ze de erecode niet wilden volgen. Het wordt dus niet afgedwongen maar is eigenlijk wel essentieel voor een goede manier van leven volgens de Scientology kerk. De erecode bestaat uit vijftien ‘leefregels’ zoals Wees trouw aan je eigen doelen. Scientologen geloven dat men deze ethische code naleeft niet omdat het verplicht is maar omdat ze de luxe hebben om het zich te permitteren.

Het geloof van de Scientology kerk is nog redelijk nieuw vergeleken met bijvoorbeeld het Christendom of de Islam. Aanhangers van de Scientology kerk worden Scientologen genoemd. Zij geloven dat mensen een ziel zijn. “Wij zijn een bewustzijn” vertelt Scientoloog Robert Kruijt. Scientologen geloven dus niet dat mensen iets stoffelijks zijn maar ze geloven meer in de studie van het leven zoals hun oprichter Hubbard mee is begonnen.

Omdat Scientologen geloven dat mensen een ziel zijn gaan ze er vanuit dat de mens dus ook alleen maar goed is. Zij geloven volgens Kruijt dat de persoon niet verkeerd is maar de dingen die zij doen dus wel. “Alles wat niet goed is komt vanuit de opvoeding of is op de een of andere manier toegevoegd.” Vanuit de kerk wordt er dus ook hulp aangeboden op het gebied van rehabilitatie en wordt er begeleiding aangeboden op het gebied van geestelijke gezondheid.

Scientology is ooit in de Verenigde Staten begonnen maar is inmiddels wereldwijd verspreid over 106 landen. Al sinds 1972 heeft de Scientology kerk in Amsterdam aanhangers. Dit aantal aanhangers is inmiddels al veel gegroeid. Zo is er in 2017 een nieuwe Scientology kerk in Amsterdam geopend, maar ook in andere steden zoals London, Miami en Dublin.

Deze nieuwe kerk heeft ook veel ophef met zich meegebracht. Mensen beweren dat de kerk meer een kult is dat mensen probeert te indoctrineren. Er zijn documentaires gemaakt, zelfs terwijl een journalist undercover gaat bij de Scientology kerk en laat zien hoe het intake proces eruit ziet. Maar de Scientologen blijven volhouden dat ze open staan voor iedereen en leden van de kerk hun eigen beslissingen laten maken. Er zijn ook ex-Scientologen die beweren dat ze mishandeld zijn in de tijd dat ze aangesloten waren bij de kerk.

Net als andere religies heeft ook de Scientology kerk verschillende feestdagen die elk jaar worden gevierd bijvoorbeeld: de Publicatie-dag van het eerste boek en de verjaardag van Hubbard. Daarnaast vertelt Kruijt ook dat er naast de eigen feestdagen ook wel feestdagen als Kerst en Oud en Nieuw worden gevierd “alleen denk ik wel dat dat meer cultureel gebonden is.”