De zak van sinterklaas misschien wat lichter dit jaar?

De zak van sinterklaas misschien wat lichter dit jaar?

Bron: Christmaholic

Sinterklaas is weer in het land en over een tijdje kunnen we met kerst de kerstboom ook weer optakelen. Naast dat deze tradities draaien om de betekenis ervan en veel gezelligheid, gaat deze periode van het jaar ook vaak gepaard met het krijgen en geven van veel spullen en cadeautjes. Maar is al die materie wel nodig? Gera van den Berg is moeder van vijf opgroeiende kinderen en leeft volgens een minimalistische levenswijze. Hoe doe je dat eigenlijk? Als minimalist de feestdagen door?

De meeste kinderen kijken vaak al maanden uit naar de dag dat ze voor het eerst hun schoen weer mogen zetten, maar voor ouders kan dit een periode zijn waar behoorlijk wat spanning bij komt kijken. Wat moeten ze al hun kinderen nog geven terwijl ze vaak al zwemmen al in het speelgoed dat ze al hebben? Gera van den Berg, deskundig op het gebied van minimalisme, heeft hiervoor de SINT-methode opgericht. Bij die methode koop je in totaal vier cadeautjes, bij elke letter één. Je koopt iets van leesvoer (s), iets dat ze echt graag willen (i) hebben, iets dat ze nodig (n) hebben en iets om aan te trekken (t). Op die manier kun je je kinderen toch iets leuks geven, maar loopt het niet de spuigaten uit.

Gera heeft ook een tip voor mensen die besloten hebben om helemaal geen spullen meer te geven tijdens sinterklaas. Volgens haar is het heel waardevol om in plaats van spullen een ervaring te geven, denk aan bijvoorbeeld een etentje of een concert kaartje. Op die manier kun je toch met elkaar iets leuks doen of iets aan elkaar geven, maar dan niet in de vorm van materiaal.

Veel minimalisten schrijven online over hun ervaringen en vooral delen ze veel tips. Dieuwke van der Meer leeft ook als minimalist, zij geeft als tip om vroeg te beginnen met de inkopen van spullen. Zo kun je vroegtijdig op aanbiedingen letten en ben je niet in één maand een heel groot bedrag kwijt. Wel geeft ze mee dat het belangrijk is om vooraf al te bepalen wat je wilt gaan kopen, door bijvoorbeeld een lijstje te maken,. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je je dan toch laat verleiden door allerlei andere spullen die leuk voor je kind zouden kunnen zijn.

Steeds vaker hoor je ook dat mensen zich realiseren dat je echt niet zo veel spullen nodig hebben om gelukkig te zijn. In ruil voor alles wat ze inleveren, weggooien of opruimen, focussen ze zich op wat er voor hen echt toe doet. Zo ervaren minimalisten op die manier vaak meer ruimte in hun hoofd en het gevoel van vrijheid en voldoening. Het gaat erom dat je je ontdoet van spullen die je niet nodig hebt, zodat je meer energie kan geven aan de dingen die belangrijk voor je zijn. Veel mensen denken dat minimalisten wonen in een huis met amper spullen, maar dat is een grote misvatting; ‘Minimalisten hebben ook gewoon spullen in hun huis, ze selecteren gewoon veel meer wat wel of niet belangrijk voor hun is’, Aldus van den Berg.

De reden dat deze levensstijl aantrekkelijk is voor mensen, is dat het dvoor minimalisten vaak bevrijdend is om de de werk-geld-consumptie cyclus te doorbreken. Daarnaast spreekt de spirituele kant van het minimalisme ook veel mensen aan, zij geloven erin dat het spirituele goed is om zich los te maken van materiële dingen.

Om meer te horen over de minimalistische levensstijl tijdens de feestmaanden, zijn we tijdens de radio uitzending van deze week in gesprek gegaan met Gera van den Berg, deze is te beluisteren op de website.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *